Türklerin beyaz altını kuruyemiş! Havuçtan fazla A vitamini içeriyor, yulaftan fazla lif var

Sağlık (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 13.11.2023 - 10:38, Güncelleme: 13.11.2023 - 10:38
 

Türklerin beyaz altını kuruyemiş! Havuçtan fazla A vitamini içeriyor, yulaftan fazla lif var

Beyaz leblebi mide asidini dengeliyor. İçerisindeki lif sayesinde doyuruculuğu yüksek. Peki leblebinin tüketim şekilleri neler?
Beyaz leblebinin kilo almayı önlediği biliniyor. Leblebi cilt için faydalı yağları da içeriyor. Peki beyaz leblebini sağlık için yararları neler? BEYAZ LEBLEBİNİN VÜCUDA FAYDALARI Beyaz leblebi midedeki asit oranını dengeleyerek mide yanması ve ekşimesine iyi gelir. Özellikle reflü, gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının yaşanma riskini azaltır. Diyet listelerinde ilk sıralarda yer alan beyaz leblebi içerdiği lif maddesi sayesinde uzun süre tokluk verirken, kısa sürede de kilo vermeye yardımcı olur. İçerdiği az yağ nedeniyle bölgesel kilo almayı da önler. Beslenme uzmanı Cynthia Sass beyaz leblebinin içerdiği Lif madde sayesinde hem kilo vermede yardımcı olduğunu hem de kolesterol seviyesini dengede tutarak kalp krizi ve felç gibi hastalıkların yaşanma riskini azaltığını belirtiyor. Özellikle damar daralmasını önler. İçerdiği antioksidan sayesinde vücudu kısa sürede temizleyerek yenilenmesini destekler. Ayrıca içerdiği yağlar cilt hücrelerinin kısa sürede yenilenmesini sağlayarak kırışıklık gibi cilt sorunlarının yaşanmamasını sağlar. Vücudun günlük protein miktarını karşılamak için günde bir tabak kırmızı et tüketilmesi gerekir. Ancak et tüketmeyenler günde bir kase beyaz leblebi tüketerek kırmızı etin karşılayacağı proteini karşılar. Kalsiyum kemik ve diş gelişimi için gerekli bir maddedir. Beyaz leblebi içerdiği bu madde sayesinde kemik sisteminin gelişimini katkı sağlar. Özellikle gelişim çağındaki çocukların ve hamilelerin tüketmesi gerekir. Aynı zamanda anne sütünü artırıcı özelliğe sahiptir. 5 adet limon suyunu 2,5 litre su ile karıştırıp 1 çay bardağı beyaz leblebi 3 gün boyunca düzenli tüketildiğinde kısa süre de kilo vermeye yardımcı olur. A vitamini sayesinde göz sağlığını da korur. Sodyum maddesi kandaki basıncı dengeler. Leblebi de sodyum bakımından etkili bir besindir. Bu sayede yüksek tansiyon gibi ciddi durumlar önlenmiş olur. LEBLEBİ NASIL TÜKETİLİR? Leblebi, çeşitli şekillerde tüketilebilen sağlıklı bir atıştırmalıktır. İşte leblebinin farklı tüketim şekilleri: ÇİĞ LEBLEBİ Leblebiyi çiğ olarak tüketebilirsiniz. Yıkayarak veya yıkamadan doğrudan çiğ olarak atıştırabilirsiniz. KAVRULMUŞ LEBLEBİ Kavrulmuş leblebi, genellikle tuzlu veya baharatlı olarak sunulur. Bu tür leblebiler genellikle atıştırmalık olarak tüketilir. Üzerine çeşitli baharatlar ekleyerek veya doğrudan kavrulmuş olarak satın alarak lezzetini artırabilirsiniz. LEBLEBİ SALATASI Leblebiyi salatalara ekleyerek farklı bir lezzet elde edebilirsiniz. Salata içerisine eklediğiniz leblebi, salatanıza çıtır bir dokunuş katar. LEBLEBİ PİLAVI Bazı yörelerde leblebi pilavı da yapılmaktadır. Bu tarifte, pirinç pilavına leblebi eklenerek nefis bir lezzet elde edilir. HUMUS Leblebi, humusun ana malzemesidir. Hummus, leblebi, tahin, zeytinyağı, limon suyu ve baharatların karışımından oluşan bir dip sosudur. Ekmek, kraker veya sebzelerle birlikte tüketilebilir.
Beyaz leblebi mide asidini dengeliyor. İçerisindeki lif sayesinde doyuruculuğu yüksek. Peki leblebinin tüketim şekilleri neler?

Beyaz leblebinin kilo almayı önlediği biliniyor. Leblebi cilt için faydalı yağları da içeriyor. Peki beyaz leblebini sağlık için yararları neler?

BEYAZ LEBLEBİNİN VÜCUDA FAYDALARI

Beyaz leblebi midedeki asit oranını dengeleyerek mide yanması ve ekşimesine iyi gelir. Özellikle reflü, gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının yaşanma riskini azaltır.

Diyet listelerinde ilk sıralarda yer alan beyaz leblebi içerdiği lif maddesi sayesinde uzun süre tokluk verirken, kısa sürede de kilo vermeye yardımcı olur. İçerdiği az yağ nedeniyle bölgesel kilo almayı da önler.

Beslenme uzmanı Cynthia Sass beyaz leblebinin içerdiği Lif madde sayesinde hem kilo vermede yardımcı olduğunu hem de kolesterol seviyesini dengede tutarak kalp krizi ve felç gibi hastalıkların yaşanma riskini azaltığını belirtiyor. Özellikle damar daralmasını önler.

İçerdiği antioksidan sayesinde vücudu kısa sürede temizleyerek yenilenmesini destekler. Ayrıca içerdiği yağlar cilt hücrelerinin kısa sürede yenilenmesini sağlayarak kırışıklık gibi cilt sorunlarının yaşanmamasını sağlar.

Vücudun günlük protein miktarını karşılamak için günde bir tabak kırmızı et tüketilmesi gerekir. Ancak et tüketmeyenler günde bir kase beyaz leblebi tüketerek kırmızı etin karşılayacağı proteini karşılar.

Kalsiyum kemik ve diş gelişimi için gerekli bir maddedir. Beyaz leblebi içerdiği bu madde sayesinde kemik sisteminin gelişimini katkı sağlar.

Özellikle gelişim çağındaki çocukların ve hamilelerin tüketmesi gerekir. Aynı zamanda anne sütünü artırıcı özelliğe sahiptir.

5 adet limon suyunu 2,5 litre su ile karıştırıp 1 çay bardağı beyaz leblebi 3 gün boyunca düzenli tüketildiğinde kısa süre de kilo vermeye yardımcı olur.

A vitamini sayesinde göz sağlığını da korur.

Sodyum maddesi kandaki basıncı dengeler. Leblebi de sodyum bakımından etkili bir besindir. Bu sayede yüksek tansiyon gibi ciddi durumlar önlenmiş olur.

LEBLEBİ NASIL TÜKETİLİR?


Leblebi, çeşitli şekillerde tüketilebilen sağlıklı bir atıştırmalıktır. İşte leblebinin farklı tüketim şekilleri:

ÇİĞ LEBLEBİ

Leblebiyi çiğ olarak tüketebilirsiniz. Yıkayarak veya yıkamadan doğrudan çiğ olarak atıştırabilirsiniz.

KAVRULMUŞ LEBLEBİ

Kavrulmuş leblebi, genellikle tuzlu veya baharatlı olarak sunulur. Bu tür leblebiler genellikle atıştırmalık olarak tüketilir. Üzerine çeşitli baharatlar ekleyerek veya doğrudan kavrulmuş olarak satın alarak lezzetini artırabilirsiniz.

LEBLEBİ SALATASI

Leblebiyi salatalara ekleyerek farklı bir lezzet elde edebilirsiniz. Salata içerisine eklediğiniz leblebi, salatanıza çıtır bir dokunuş katar.

LEBLEBİ PİLAVI

Bazı yörelerde leblebi pilavı da yapılmaktadır. Bu tarifte, pirinç pilavına leblebi eklenerek nefis bir lezzet elde edilir.

HUMUS


Leblebi, humusun ana malzemesidir. Hummus, leblebi, tahin, zeytinyağı, limon suyu ve baharatların karışımından oluşan bir dip sosudur. Ekmek, kraker veya sebzelerle birlikte tüketilebilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.