Hedefi olmalı insanın.Hedefsiz insanoğlu rotasız gemi gidişine benzer. Rotasız bir gemi ise muhalif rüzgarların etkisiyle zıt yönlerde gelir gider ve hiçbir zaman istediği sahile varamaz. Onun için başarmak ve yükselmek isteyen her insan evvela bir hedef tayin etmek mecburiyetindedir.Hedefini açık ve net belirleyen bir insan her şeyden önce inanmak ve güvenmek zorundadır. Bu inanç ve güven duygusu o kişiye güçlü bir motivasyon sağlar. Bu ateşleyici etkisiyle büyük hedefler insan hayatında motor güç vazifesi görürler.Hedefini belirgin biçimde ortaya koymuş bir insan kendini planlı ve programlı davranmaya mecbur bilir. Çünkü büyük bir hedef aşamalı bir şekilde gerçekleşen küçük hedefler zincirinden oluşur. Bu zincirin halkalarının tamamlanabilmesi için planlı ve programlı bir hayat şarttır.Hedef belirleme işine geçildiğinde, kişi kendisine bazı sorular sorması ve bu soruların cevabını uzun uzun düşünerek vermesi gerekir. Bu cevaplar kişiyi bir hedefe yönlendirir.Bu sorular şunlar olmalıdır;Eğer kısa yoldan meslek sahibi olmak veya iş kurmak istiyorsan hangi mesleğe uygun bir yapıdayım?Eğer üniversiteye gitmek istiyorsam , üniversiteden sonra nasıl bir hayat düşünüyorum?“Varacağı limanı bilmeyen yelkenli için hiçbir rüzgar elverişli değildir.” Hedeflerinizin, arzu ve isteklerinizin farkında olmalı bu istekleri ve hedefleri tarif ve tespit edebilmelisiniz.
Ayrıca bu soruların cevapları verilirken şunları da düşünmelisiniz:
10 yıl sonra nerede olmak istersiniz? Hayata dair hayalleriniz neler? Bir yıl sonra nerede olmak istersiniz? Bu soruları rahatlıkla cevaplayabiliyorsanız hedefiniz yavaş yavaş önünüzde şekillenecektir.
Hedef Belirlemede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Performans Odaklı Hedefler belirleyin, Sonuç Değil,Olabildiğince sizin kontrolünüzde hedefler belirlemek için dikkatli davranmalısınız. Eğer hedeflerinizi kişisel performansınız, bilgi ve beceriniz üzerine temellendirirseniz hedefler sizin kontrolünüzde gerçekleşecek ve tatmin düzeyi de yüksek olacaktır.
Özel Hedefler Belirleyin Ölçülebilir özellikli hedefler oluşturun
Bu hedefler kendinize olan güveni tazeleyecek ve rahatlamanızı sağlayacaktır.Gerçekçi Hedefler Belirleyin, Dış etkenler (medya, aile, toplum) size gerçekçi olmayan hedefler sunabilir. Bu genelde sizin kendi duygularınız, arzularınız ve hedefleriniz göz ardı edilerek yapılır. Eğer yapmak istediklerinizle ilgili yeterli bilgiye ve donanıma sahip değilseniz etkili ve gerçekçi hedefler edinmeniz zorlaşır. İş hayatında başarılı olmanız için hayatın her alanında yer alabilmeniz gerekir. Başarıya çıkan merdivenin basamaklarını siz yaratırsınız ve yine ne kadar yukarı çıkabileceğiniz size bağlıdır.