Şeker hastalarına ilaç gibi kahvaltı! Sofranızdan eksik etmeyin, direnciniz turp gibi olsun

Sağlık (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 09.02.2024 - 10:54, Güncelleme: 09.02.2024 - 10:54
 

Şeker hastalarına ilaç gibi kahvaltı! Sofranızdan eksik etmeyin, direnciniz turp gibi olsun

Şeker hastaları özellikle beslenmelerine dikkat etmeli. Kahvaltılarında life ağırlık vermeleri gereken şeker hastaları neler tüketebilir? İşte yanıtı...
Kan şekeri mutlaka normal seviyede olmalı. Kalsiyumlar yumurta, yoğurt ve peynir şeker hastaları için çok şifalı. Peki kan şekeri nasıl dengede kalır? KAN ŞEKERİNİ DENGELER Diyabet hastalarının kan şekerinin normal sınırlarda gitmesi için beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Bu noktada Türk mutfağında önemli bir yeri bulunan kahvaltı, diyabetlilerin yardımına koşuyor. Özellikle şeker hastalarının bütün gece boyunca kan şekeri düşük seyrediyor. Sabah yapılan sağlıklı bir kahvaltı, bu değerleri normale çıkarıyor. Bu nedenle kahvaltı vücudun gece boyunca düşük giden kan şekerinin düzenlenmesi için olmazsa olmaz öğününü oluşturuyor. PEYNİR, YUMURTA, CEVİZ Ekmek, kahvaltının en önemli çeşidini oluşturuyor. Uzmanlar, beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar, yulaf, tam buğday unlu veya çok tahıllı ekmeklerin tercih edilmesi öneriliyor. Özellikle kahvaltıda ne kadar lif alınırsa, kan şekerinin yükselmesi o kadar engellenebiliyor. Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmesi gerekiyor. Hem vitamin- mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor. Çay ve kahve, sohbetleri tatlandırıyor. Fakat taze meyve sularının yerine 1 avuç taze meyve tüketmek, daha sağlıklı kabul ediliyor. TEDAVİ DOĞRU BESLENMEKTE Diyabet hastalarının tedavi şeklini doğru beslenme oluşturuyor. Bu sebeple kahvaltı ile birlikte diğer öğünlere de önem vermek gerekiyor. Bunun için sağlıklı beslenmek ve uzun süre aç kalmamak gerekiyor. Genel olarak 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde günde 5-6 kez beslenmek kan şekeri düzenlenmesini sağlıyor. Genelde ikinci saatte tokluk oluşuyor ve şeker düşmeye başlıyor. Bu nedenle ara öğünler olmazsa tedavi eksik kalıyor.
Şeker hastaları özellikle beslenmelerine dikkat etmeli. Kahvaltılarında life ağırlık vermeleri gereken şeker hastaları neler tüketebilir? İşte yanıtı...

Kan şekeri mutlaka normal seviyede olmalı. Kalsiyumlar yumurta, yoğurt ve peynir şeker hastaları için çok şifalı. Peki kan şekeri nasıl dengede kalır?

KAN ŞEKERİNİ DENGELER

Diyabet hastalarının kan şekerinin normal sınırlarda gitmesi için beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Bu noktada Türk mutfağında önemli bir yeri bulunan kahvaltı, diyabetlilerin yardımına koşuyor. Özellikle şeker hastalarının bütün gece boyunca kan şekeri düşük seyrediyor. Sabah yapılan sağlıklı bir kahvaltı, bu değerleri normale çıkarıyor. Bu nedenle kahvaltı vücudun gece boyunca düşük giden kan şekerinin düzenlenmesi için olmazsa olmaz öğününü oluşturuyor.

PEYNİR, YUMURTA, CEVİZ

Ekmek, kahvaltının en önemli çeşidini oluşturuyor. Uzmanlar, beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar, yulaf, tam buğday unlu veya çok tahıllı ekmeklerin tercih edilmesi öneriliyor. Özellikle kahvaltıda ne kadar lif alınırsa, kan şekerinin yükselmesi o kadar engellenebiliyor. Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmesi gerekiyor. Hem vitamin- mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor. Çay ve kahve, sohbetleri tatlandırıyor. Fakat taze meyve sularının yerine 1 avuç taze meyve tüketmek, daha sağlıklı kabul ediliyor.

TEDAVİ DOĞRU BESLENMEKTE

Diyabet hastalarının tedavi şeklini doğru beslenme oluşturuyor. Bu sebeple kahvaltı ile birlikte diğer öğünlere de önem vermek gerekiyor. Bunun için sağlıklı beslenmek ve uzun süre aç kalmamak gerekiyor. Genel olarak 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde günde 5-6 kez beslenmek kan şekeri düzenlenmesini sağlıyor. Genelde ikinci saatte tokluk oluşuyor ve şeker düşmeye başlıyor. Bu nedenle ara öğünler olmazsa tedavi eksik kalıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.