Ayhan Gümüş, “Kanun yapanlar garsonun bahşişine göz dikeceklerine kayıt dışı ekonominin önüne geçsinler” dedi. Ayhan Gümüş, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e de hazırladığı çözüm önerilerinin yer aldığı öneri mektuplarını gönderecek.Kamuoyunda içeriği çok tartışılan yeni vergi, düzenlemesi muhasebecileri de harekete geçirdi. Düzceli Serbest Mali Müşavir ve Muhasebeci Ayhan Gümüş, öneri getirerek toplumun kanayan yarasına parmak bastı. Kayıt dışı ekonomide yüzde elliler seviyesinde olan Türkiye’de ticaret yapmaya çalışanlar aldıkları ürün, hizmeti düşük ücretten göstererek vergi kaçırılması, kazancı düşük gösterilmesi gibi büyük oranda piyasada yaşanan kayıt dışılığın önüne geçilememesini de eleştiren Ayhan Gümüş, “Kanun yapıcılar “yeni vergiler, yeni cezalar getirmek yerine kayıt dışı ekonominin önüne geçsinler ve bilinçli ve ahlaklı toplum oluşturmak için eğitime ağırlık versinler” dedi.
“Muhasebeciler suçlu değil”
Ayhan Gümüş, verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı; “Bizler muhasebe meslek mensuplarıyız. Devletimiz ile mükellefler arasında bir köprüyüz, mükelleflere ve Maliye Bakanlığına hizmet üretmeye çalışıyoruz. Türkiye'miz cennet vatan, vatanımızı seviyoruz. Ancak kayıt dışı ekonomi yüzde ellilerde. Kayıt dışı ekonominin olduğu yerde ne Maliye Bakanlığı ne de bizler rahat edemiyoruz. Yaptığımız meslekte Devlet ile mükellef arasında sıkışıp potansiyel suçlu durumunda kalıyoruz. Ticari hayatta belge düzeni yok sayılacak nitelikte. Beş milyon TL’ye ev alan bir milyon TL gösteriyor. İki milyon TL’ye araba alan beş yüz bin TL gösteriyor.”
“Kimse belge düzenlemiyor”
Ayhan Gümüş, yüksek cirolar yapan işyerlerinin, hizmet sektöründe yer alanların belge düzenlemediğine dikkat çekerek, şunları söyledi; “Yüksek cirolar yapan iş yerlerinde özellikle hizmet sektöründe kimse belge düzenlemiyor. Yeni yasal düzenlemeler konusunda, garsonun bahşişinden bahsediliyor, yapılan hizmet 3-5 bin lira. Buna patron fiş, fatura düzenlemiyor ki garsonun 300 lira bahşişini ne yapacaksın? Mali müşavirler olarak bizler gerekli ikazları yapıyoruz. Bu konu ile ilgili gerekli açıklamalar yapılıyor, görüyoruz ki işyerlerinde ve parasal işlemlerde belge düzeni uygulanmıyor. Devletimiz için vatanımız için lütfen evrak ve kayıt düzenine uyalım.”
“Denetim ve eğitim şart”
Ayhan Gümüş açıklamasının sonunda kurumların sahaya inerek mutlaka denetim yapması gerektiğini belirterek şöyle konuştu. “İlgili kurumlar sahaya inip denetimleri yapsınlar. Maliye Bakanlığı vergicilikle ilgili yeni düzenlemeler yapmaya çalışıyor,düzenleme değil her esnafın fiş, fatura düzenlemesi, parasal hareketlerin kayıt altına alınması önemli. Uzlaşma uygulaması kaldırılacakmış, uzlaşma, izaha davet her zaman olmalı. Maliye ve Çalışma Bakanlığımızın yapması gereken uygulama geriye doğru eski defterleri karıştırmak, zaman aşımlı dosyalarla uğraşmak, ‘mutlaka ceza uygulayacağım’ odaklı değil, eğitim ve bilgilendirme odaklı. İyi ileriye dönük eğitim verilmesi, dürüst mükellef yetiştirilmesi, vatandaşında oto kontrol olarak belgesini alması, belge vermeyeni şikâyet etmesi ile herkesin fişini, faturasını düzenlenmesinin sağlanması ile mükellefin gelirini beyan etmesi ve doğruyu yapması konusunda uyarılarda bulunmalıdır. Mali müşavirler olarak yaptığımız ikazları dikkate alıp; Maliye Bakanlığı, Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği, SGK sahaya inip kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmeli ve ticarette her şey kayıt altına alınmalıdır.” Röportajın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Balkanı Mehmet Şimşek’e hazırladığı çözüm önerilerinden oluşan mektupları gönderdi.