Zayıflatmayan 5 alışkanlık! Herkes zayıflatıyor diye biliyor

Sağlık (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 07.04.2024 - 13:25, Güncelleme: 07.04.2024 - 13:25
 

Zayıflatmayan 5 alışkanlık! Herkes zayıflatıyor diye biliyor

Zayıflatıyor diye düşündüğümüz birçok şey aslında zayıflatmıyor. Zayıflamanın ilk şartı sürdürülebilir bir beslenme yöntemi seçmek ve spor yapmak. İşte zayıflatma konusunda yanıltan 5 alışkanlık...
Zayıflamayla ilgili herkesin kendine göre çizdiği bir yol var. Fakat bazı durumlar toplum tarafından kilo verdiriyor diye bilinse de aslında bir işe yaramıyor ya da işleri daha da zorlaştırıyor. Uzmanlar, kilo vermek için dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, yeterli uyku ve bilinçli beslenme alışkanlıklarını içeren düzenli bir hayat öneriyor. Fakat bu kalemlerde de doğru bilinen yanlışlar oldukça fazla. Bu yanlışları değiştirerek hıza zayıflamak mümkün. İşte zayıflatmayan 5 alışkanlık hatası... UYKU ALIŞKANLIKLARINIZI DEĞİŞTİRMEK Uyku alışkanlıklarındaki değişikliklerin kilo kaybına etkisi olduğu söyleniyor. Öte yandan araştırmalar, açlığı ve iştahı kontrol eden hormon düzeylerinin hem çok az hem de çok uyku nedeniyle bozulabileceğini ve bunun da kilo alımına yol açabileceğini gösteriyor. Genel sağlık açısından uyku rutininin sürdürülmesinin önemini destekleyen bilimsel kanıtlar vardır, ancak bu, uyku değişikliklerini kilo kaybı için özel strateji olarak kullanmayı haklı çıkarmak için yeterli değildir. ÖĞÜN ATLAMAK İnsanlar genellikle daha az kalori tüketmenin, daha az yemenin veya öğünleri tamamen atlamanın kilo kaybına yardımcı olabileceğini düşünür. Ancak öğünler arasındaki uzun süreler aslında metabolizmayı yavaşlatabilir ve tüketilen kalorilerin etkili bir şekilde yakılmasını zorlaştırabilir. Gün boyunca daha sık ve daha küçük porsiyonlarda yemek, aşırı yemekten kaçınmanıza ve öğün atlamak yerine kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir. DAHA FAZLA SU İÇMEK Her ne kadar daha fazla su içmek susuz kalmanıza yardımcı olsa da bunu tek başına yapmak kilo vermenize yardımcı olmaz. Su, dengeli beslenme ve düzenli egzersizle birlikte yapılmadığı sürece doğrudan kilo kaybına neden olmaz. Kalorisi yoktur ve yemeklerden önce kendinizi tok hissetmenize yardımcı olabilir. Araştırmaya göre yeterli sıvı alımını sürdürmek kiloyu yönetmenin tek yolu değil. DIŞARIDA YEMEK YERKEN KALORİ İÇERİĞİNİ HAFİFE ALMAK Restoran yemeklerinin kalori içeriğini sıklıkla hafife alırız ve dışarıda sık sık yemek yerken farkında olmadan yüksek kalorili yemekler tüketebiliriz. Ara sıra hoşgörü kabul edilebilir olsa da birincil beslenme kaynağı olarak restoran yemeklerine güvenmek, kilo verme çabalarını engelleyebilir. Yiyecek seçimlerine ve porsiyon boyutlarına dikkat etmek, öğünlerin nerede tüketildiğine bakılmaksızın etkili kilo yönetimi için çok önemlidir. ANTRENMAN SONRASI YEMEK Bir antrenmandan sonra kendinizi aç hissetmek ve kendinizi yiyecek ve içeceklerle ödüllendirmek istemek yaygın bir durumdur. Bununla birlikte, egzersiz sonrası yüksek kalorili yemeklere veya şekerli içeceklere aşırı düşkünlük, fiziksel aktivitenin kalori yakıcı faydalarını ortadan kaldırabilir. Bunun yerine, ilerlemenizi sabote etmeden iyileşmeyi desteklemek ve kilo kaybına yardımcı olmak için protein ve karbonhidratları birleştiren besleyici antrenman sonrası atıştırmalıkları tercih edin.
Zayıflatıyor diye düşündüğümüz birçok şey aslında zayıflatmıyor. Zayıflamanın ilk şartı sürdürülebilir bir beslenme yöntemi seçmek ve spor yapmak. İşte zayıflatma konusunda yanıltan 5 alışkanlık...

Zayıflamayla ilgili herkesin kendine göre çizdiği bir yol var. Fakat bazı durumlar toplum tarafından kilo verdiriyor diye bilinse de aslında bir işe yaramıyor ya da işleri daha da zorlaştırıyor.

Uzmanlar, kilo vermek için dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, yeterli uyku ve bilinçli beslenme alışkanlıklarını içeren düzenli bir hayat öneriyor. Fakat bu kalemlerde de doğru bilinen yanlışlar oldukça fazla. Bu yanlışları değiştirerek hıza zayıflamak mümkün. İşte zayıflatmayan 5 alışkanlık hatası...

UYKU ALIŞKANLIKLARINIZI DEĞİŞTİRMEK

Uyku alışkanlıklarındaki değişikliklerin kilo kaybına etkisi olduğu söyleniyor. Öte yandan araştırmalar, açlığı ve iştahı kontrol eden hormon düzeylerinin hem çok az hem de çok uyku nedeniyle bozulabileceğini ve bunun da kilo alımına yol açabileceğini gösteriyor. Genel sağlık açısından uyku rutininin sürdürülmesinin önemini destekleyen bilimsel kanıtlar vardır, ancak bu, uyku değişikliklerini kilo kaybı için özel strateji olarak kullanmayı haklı çıkarmak için yeterli değildir.

ÖĞÜN ATLAMAK

İnsanlar genellikle daha az kalori tüketmenin, daha az yemenin veya öğünleri tamamen atlamanın kilo kaybına yardımcı olabileceğini düşünür. Ancak öğünler arasındaki uzun süreler aslında metabolizmayı yavaşlatabilir ve tüketilen kalorilerin etkili bir şekilde yakılmasını zorlaştırabilir. Gün boyunca daha sık ve daha küçük porsiyonlarda yemek, aşırı yemekten kaçınmanıza ve öğün atlamak yerine kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir.

DAHA FAZLA SU İÇMEK

Her ne kadar daha fazla su içmek susuz kalmanıza yardımcı olsa da bunu tek başına yapmak kilo vermenize yardımcı olmaz. Su, dengeli beslenme ve düzenli egzersizle birlikte yapılmadığı sürece doğrudan kilo kaybına neden olmaz. Kalorisi yoktur ve yemeklerden önce kendinizi tok hissetmenize yardımcı olabilir. Araştırmaya göre yeterli sıvı alımını sürdürmek kiloyu yönetmenin tek yolu değil.

DIŞARIDA YEMEK YERKEN KALORİ İÇERİĞİNİ HAFİFE ALMAK

Restoran yemeklerinin kalori içeriğini sıklıkla hafife alırız ve dışarıda sık sık yemek yerken farkında olmadan yüksek kalorili yemekler tüketebiliriz. Ara sıra hoşgörü kabul edilebilir olsa da birincil beslenme kaynağı olarak restoran yemeklerine güvenmek, kilo verme çabalarını engelleyebilir. Yiyecek seçimlerine ve porsiyon boyutlarına dikkat etmek, öğünlerin nerede tüketildiğine bakılmaksızın etkili kilo yönetimi için çok önemlidir.

ANTRENMAN SONRASI YEMEK

Bir antrenmandan sonra kendinizi aç hissetmek ve kendinizi yiyecek ve içeceklerle ödüllendirmek istemek yaygın bir durumdur. Bununla birlikte, egzersiz sonrası yüksek kalorili yemeklere veya şekerli içeceklere aşırı düşkünlük, fiziksel aktivitenin kalori yakıcı faydalarını ortadan kaldırabilir. Bunun yerine, ilerlemenizi sabote etmeden iyileşmeyi desteklemek ve kilo kaybına yardımcı olmak için protein ve karbonhidratları birleştiren besleyici antrenman sonrası atıştırmalıkları tercih edin.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.