Tarihin en eski kara deliği keşfedildi: 1.6 milyon Güneş kütlesinde!

Dünya (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 18.01.2024 - 11:14, Güncelleme: 18.01.2024 - 11:14
 

Tarihin en eski kara deliği keşfedildi: 1.6 milyon Güneş kütlesinde!

Tarihin bilinen en eski kara deliği keşfedildi. Büyük Patlama'dan sadece 400 milyon yıl sonra ortaya çıkan kara delik, Güneş'in kütlesinin yaklaşık 1,6 milyon katı.
Kozmik Şafak olarak adlandırılan dönemde ortaya çıktığı düşünülen süper kütleli kara delik, şimdiye kadar tespit edilmiş en eski kara delik olarak kayıtlara geçti. TRT Haber'in Sciencealert'a dayandırdığı haberde; Cambridge Üniversitesi'nden Astrofizikçi Roberto Maiolino liderliğindeki bir ekip tarafından tespit edilen ışığın, kara deliğin ev sahibi galaksisinin, olay ufkuna doğru dönerken yaydığı alev olduğu açıklandı. Büyük Patlama'dan sadece 400 milyon yıl sonra ortaya çıkan kara delik, Güneş'in kütlesinin yaklaşık 1,6 milyon katı. Bu, erken evrendeki süper kütleli kara delik oluşumunun doğrudan çöküş modelini doğrulayan bir keşif gibi görünüyor. Maiolino, "Evrende bu kadar büyük bir kara deliği görmek için henüz çok erken, bu yüzden onların oluşabileceği diğer yolları düşünmeliyiz. Çok eski galaksiler gaz açısından son derece zengindi, bu yüzden kara delikler için bir açık büfe gibiydiler" dedi. Söz konusu galaksi daha önce gördüğümüz galaksilerden biri. Adı GN-z11 ve birkaç yıl önce Hubble gözlemleriyle Evrende gördüğümüz en eski galaksi olduğu tespit edildi. Işığı bize ulaşmak için 13,4 milyar yıl yol kat etti. (Büyük Patlama yaklaşık 13,8 milyar yıl önceydi). Bu rekor o zamandan beri James Webb Uzay Teleskobu'ndan (JWST) yapılan gözlemlerle kırıldı , ancak GN-z11 keşfi henüz tamamlanmış olmaktan çok uzak.    
Tarihin bilinen en eski kara deliği keşfedildi. Büyük Patlama'dan sadece 400 milyon yıl sonra ortaya çıkan kara delik, Güneş'in kütlesinin yaklaşık 1,6 milyon katı.

Kozmik Şafak olarak adlandırılan dönemde ortaya çıktığı düşünül en süper kütleli kara delik, şimdiye kadar tespit edilmiş en eski kara delik olarak kayıtlara geçti.

TRT Haber'in Sciencealert'a dayandırdığı haberde; Cambridge Üniversitesi'nd en Astrofizikçi Roberto Maiolino liderliğindeki bir ekip tarafından tespit edil en ışığın, kara deliğin ev sahibi galaksisinin, olay ufkuna doğru dönerk en yaydığı alev olduğu açıklandı.

Büyük Patlama'dan sadece 400 milyon yıl sonra ortaya çıkan kara delik, Güneş'in kütlesinin yaklaşık 1,6 milyon katı.

Bu, erk en evrendeki süper kütleli kara delik oluşumunun doğrudan çöküş modelini doğrulayan bir keşif gibi görünüyor.

Maiolino, "Evrende bu kadar büyük bir kara deliği görmek için henüz çok erken, bu yüzd en onların oluşabileceği diğer yolları düşünmeliyiz. Çok eski galaksiler gaz açısından son derece zengindi, bu yüzd en kara delikler için bir açık büfe gibiydiler" dedi.

Söz konusu galaksi daha önce gördüğümüz galaksilerd en biri.

Adı GN-z11 ve birkaç yıl önce Hubble gözlemleriyle Evrende gördüğümüz en eski galaksi olduğu tespit edildi.

Işığı bize ulaşmak için 13,4 milyar yıl yol kat etti. (Büyük Patlama yaklaşık 13,8 milyar yıl önceydi).

Bu rekor o zamandan beri James Webb Uzay Teleskobu'ndan (JWST) yapılan gözlemlerle kırıldı , ancak GN-z11 keşfi henüz tamamlanmış olmaktan çok uzak.

 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.