Şengüloğlu'ndan maden ruhsatı açıklaması
Şengüloğlu'ndan maden ruhsatı açıklaması
‘’Vatandaşlarımızın içi rahat olsun’’ ‘’yanlış bilgilere itibar edilmesin’’ ’arama ruhsatı taramadan ibaret"
AK Parti Düzce İl Başkanı Hasan Şengüloğlu , Akçakoca’da Maden Arama Ruhsatı ile ilgili çıkan yanlış söylemler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Arama ruhsatının taramadan ibaret olduğunu vurgulayan Şengüloğlu ‘’ Ruhsat sahasında herhangi bir maden üretim faaliyetinde bulunulması mümkün değildir’’ dedi.AK Parti İl Başkanı Hasan Şengüloğlu , Akçakoca’ya bağlı Kurukavak, Karatavuk ve Sarıyayla Köyleri ile Çilimli Kırkharman Köyünü içine alan bölgede Maden Arama Ruhsatı ile ilgili yanlış söylemlerden doğan bilgi kirliliği sebebiyle yazılı bir açıklama yaptı. Konuya açıklık getiren Şengüloğlu, Maden arama ruhsatının kesinlikle maden üretimi yapılmasına izin vermediğine dikkat çekti. Bilgi kirliliği ve kaygıları sona erdirmek için Bakanlığın açıklamasını paylaştı.
‘’Üretim yok, sadece tarama var"
Ruhsat konusunun taramadan ibaret olduğunu kaydeden Şengüloğlu ‘’Yaklaşık bir aydır Milletvekillerimizin yakından takip ettiği, gerek Köy Muhtarlarımız gerekse aziz vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerimizde bu konuyla ilgili durumu anlatmış, kamuoyundaki bilgilerin yanlış bilgiler ve söylemler olduğunu aktarmıştık.28 Mayıs 2024 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Ruhsatları Daire Başkanlığı'nın verdiği arama ruhsatı ismi geçen köylerimizde yapılacak bir taramadan ibaretir’’ dedi.
Bakanlık açıklama yaptı
İl Başkanı Şengüloğlu , kamuoyunda yer alan bilgi kirliliğini gidermek, vatandaşların kaygılarını sona erdirmek ve içlerini rahatlatmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile araya gelerek görüşmelerde bulunduklarını belirtti. Şengüloğlu Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamayı şöyle aktardı: “Köylerin kaldırılması gibi bir çok yanlış bilginin yer aldığı ve yakından vakıf olup takip ettiğimiz bu konu hakkında ilgili yetkililer tarafından hazırlanan bilgi notunda şu ifadeler yer almaktadır. Maden arama ruhsatı; belirli bir alanda maden arama faaliyetinde bulunulabilmesi için verilen bir yetki belgesi olup bu dönemde kesinlikle maden üretim faaliyeti yapılamaz. Maden arama yöntemleri; prospeksiyon (yüzeysel gözlemler), haritalama, hava fotoğrafları, yüzeyden numune alınması, jeofizik yöntemler ve sondaj faaliyetlerinden oluşmaktadır. Maden arama ruhsatlarında ilk etapta ilgili sahalarda jeolojik prospeksiyon yapılıp, anomaliler belirlenerek efektif sondaj lokasyonları tespit edilmektedir. Maden aramak için yapılan sondajlarda su ve bentonit (kil) kullanılmakta olup, çevre ve insan sağlığına zararlı herhangi bir kimyasal kullanılmamaktadır. Ayrıca bu faaliyetler topoğrafyayı değiştirecek nitelikte olmayıp tamamen yüzeysel faaliyetlerdir. Sahada sondaj faaliyetinde bulunulmak istenilmesi halinde sahanın mülkiyet türüne göre (orman/mera/tapulu arazi) gerekli izinlerin alınması zorunludur. Her arama ruhsatının olduğu yerde maden rezervinin bulunacağına dair bir durum söz konusu değildir. Özellikle metalik madenlerde literatürde yüz aramadan birinde rezerv tespit edilerek işletme safhasına geçilebilmektedir. Rezerv tespit edilemeyen arama ruhsatları da iptal edilmektedir. Arama ruhsat süresi sonuna kadar sahada ekonomik olarak işletilebilir maden rezervin bulunması durumunda ruhsat sahibince maden işletme projesi verilerek işletme ruhsatı talebinde bulunulabilecektir.
Tek başına işletme ruhsatının düzenlenmesi bir madenin hemen işletilmeye alınması için yeterli olmamaktadır. Bu çerçevede ruhsat sahipleri tarafından faaliyette bulunulacak alan için mülk sahibinden mülkiyet iznini (orman/mera/tapulu arazi), Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından ÇED Belgesini, Valilik / İl Özel İdarelerinden GSM kapsamında iş yeri açma ve çalışma ruhsatını ve varsa diğer alınması zorunlu olan tüm izinlerin ilgili Kurumlardan alınmasını müteakip işletmeye yönelik izin belgesi verilmektedir. Daha sonra söz konusu sahanın Genel Müdürlüğümüz kayıtlarına işli herhangi bir özel izne tabi alan ile girişimli olmadığı tespit edildiğinden 28 Mayıs 2024 tarihinden itibaren saha için 7 yıl süreli (1 yıl ön arama-2 yıl genel arama-4 yıl detay arama) arama ruhsatı düzenlenmiştir. Arama ruhsat sahasında bu aşamada herhangi bir maden üretim faaliyetinde bulunulması mümkün değildir.’’İl Başkanı Hasan Şengüloğlu , halkın menfaatleri doğrultusunda çalışmaya devam edeceklerini ifade ederek; “Yanlış bilgilere itibar gösterilmemesini hassasiyetle rica ediyorum. Milletvekillerimizle beraber biz, aziz milletimizin temsilcisi olarak her alanda gayret göstermeye devam ederken, vatandaşlarımızın zararına olacak hiç bir konuya müsaade etmedik, etmeyiz’’ ifadelerini kullandı.
Düzce HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.