2 vitamin kemik erimesini bitiriyor! Vücudu demir gibi yapıyor

Sağlık (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 20.10.2023 - 13:24, Güncelleme: 20.10.2023 - 13:24
 

2 vitamin kemik erimesini bitiriyor! Vücudu demir gibi yapıyor

Erkeklerde ve kadınlarda yaşlanmaya bağlı olarak kemik kaybı oluşur. Bu yüzden kalsiyum ve D vitamini içeren besinler almak şart. 50 yaşınıza geldiğinizde sağlam olmak istiyorsanız kemik sağlığını düşünmeniz ve beslenmenizi buna göre düzenlemeniz gerekiyor.
Vücuttaki kalsiyum ve demir gibi vitaminlerin eksikliği kemik erimesine neden oluyor. Bu yüzden kemiklerinizi sağlıklı tutmak için yeterli kalsiyuma ve vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olmak için D vitaminine ihtiyacınız var. Peki, kalsiyum ve demir için ne yapmak gerekiyor? Kemik sağlığını ayakta tutan besinleri sizler için derledik. KALSİYUM KAYNAKLARI Süt, peynir ve diğer süt ürünleri Brokoli, lahana ve bamya gibi yeşil yapraklı sebzeler, ancak ıspanak hariç Boya fasulyeleri Soya peyniri Fındık Ekmek Sardalya ve sardalya gibi kemiklerini yediğiniz balıklar Ispanak çok fazla kalsiyum içermesine rağmen aynı zamanda kalsiyum emilimini azaltan oksalat da içerir ve bu nedenle iyi bir kalsiyum kaynağı değildir. D vitamini Yetişkinlerin günde 10 mikrogram D vitaminine ihtiyacı vardır. İhtiyacımız olan tüm D vitaminini beslenmemizden almak zordur ve D vitaminimizin çoğunu güneşin cildimizdeki etkisinden alırız. Mart/Nisan ayının sonundan Eylül ayının sonuna kadar, güneş koruyucu olmadan günlük kısa sürelerle güneşe maruz kalarak güneş ışığından D vitamini elde edebilirsiniz. Ancak güneş ışığından D vitamini üretemediğimiz sonbahar ve kış aylarında herkes günlük D vitamini takviyesi almayı düşünmelidir. VEGANLAR İÇİN İYİ KALSİYUM KAYNAKLARI Soya, pirinç ve yulaf içecekleri Soya fasulyeleri Kalsiyum içeren tofu Susam ve tahin Bakliyat Kahverengi ve beyaz ekmek (Birleşik Krallık'ta kanunen beyaz ve kahverengi una kalsiyum eklenir) Kuru üzüm, kuru erik, incir ve kuru kayısı gibi kurutulmuş meyveler
Erkeklerde ve kadınlarda yaşlanmaya bağlı olarak kemik kaybı oluşur. Bu yüzden kalsiyum ve D vitamini içeren besinler almak şart. 50 yaşınıza geldiğinizde sağlam olmak istiyorsanız kemik sağlığını düşünmeniz ve beslenmenizi buna göre düzenlemeniz gerekiyor.

Vücuttaki kalsiyum ve demir gibi vitaminlerin eksikliği kemik erimesine neden oluyor. Bu yüzden kemiklerinizi sağlıklı tutmak için yeterli kalsiyuma ve vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olmak için D vitaminine ihtiyacınız var. Peki, kalsiyum ve demir için ne yapmak gerekiyor? Kemik sağlığını ayakta tutan besinleri sizler için derledik.


KALSİYUM KAYNAKLARI

Süt, peynir ve diğer süt ürünleri

Brokoli, lahana ve bamya gibi yeşil yapraklı sebzeler, ancak ıspanak hariç

Boya fasulyeleri

Soya peyniri

Fındık

Ekmek

Sardalya ve sardalya gibi kemiklerini yediğiniz balıklar

Ispanak çok fazla kalsiyum içermesine rağmen aynı zamanda kalsiyum emilimini azaltan oksalat da içerir ve bu nedenle iyi bir kalsiyum kaynağı değildir.

D vitamini

Yetişkinlerin günde 10 mikrogram D vitaminine ihtiyacı vardır. İhtiyacımız olan tüm D vitaminini beslenmemizden almak zordur ve D vitaminimizin çoğunu güneşin cildimizdeki etkisinden alırız.

Mart/Nisan ayının sonundan Eylül ayının sonuna kadar, güneş koruyucu olmadan günlük kısa sürelerle güneşe maruz kalarak güneş ışığından D vitamini elde edebilirsiniz. Ancak güneş ışığından D vitamini üretemediğimiz sonbahar ve kış aylarında herkes günlük D vitamini takviyesi almayı düşünmelidir.

VEGANLAR İÇİN İYİ KALSİYUM KAYNAKLARI

Soya, pirinç ve yulaf içecekleri

Soya fasulyeleri

Kalsiyum içeren tofu

Susam ve tahin

Bakliyat

Kahverengi ve beyaz ekmek (Birleşik Krallık'ta kanunen beyaz ve kahverengi una kalsiyum eklenir)

Kuru üzüm, kuru erik, incir ve kuru kayısı gibi kurutulmuş meyveler

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.