Emekli olupta çalışanların dikkatine! Kritik uyarı

Ekonomi (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 26.08.2024 - 17:29, Güncelleme: 26.08.2024 - 17:29
 

Emekli olupta çalışanların dikkatine! Kritik uyarı

Emeklilerin çalışmaya devam etmesi halinde prim kodunu mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, kritik bir uyarıda bulundu. İşte Emin Yılmaz’ın o açıklamaları…
Emeklilik maaşının enflasyona ezilmesinin ardından birçok emekli de emekli olduktan sonra çalışmaya devam eder hale geldi. Özellikle de ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)’ olarak bilinen son sosyal güvenlik yasasıyla birlikte emeklilik yaşının düşmesi de çalışan emekli sayısını arttırdı. Bu konuda önemli açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, çalışan emeklileri uyardı. Türkiye’de 16 milyon 153 bin 322 emeklinin olduğunu belirten Emin Yılmaz, bunların birçoğunun çalıştığını, ancak yanlış kod nedeniyle emeklilik maaşından olunabileceğini belirtti. Peki çalışan emekli için sigorta prim kodu kaç olmalı? İşte Emin Yılmaz’ın o açıklamaları… Emekli olup da çalışan herkes hemen e-Devlet’e girsin! Emin Yılmaz kritik uyarıyı yaptı “EMEKLİNİN PRİM KODU 02 OLMALI” Çalışan emeklinin SGK primlerinin yanlış bir kodla yatırılırsa maaşının kesilebileceğini belirten Emin Yılmaz, bu gibi durumların ortaya çıkmaması için emeklilerin prim kodlarını kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de işverenin çalışan için sigorta başvurusu yaparken iki farklı kod kullandığını belirten Emin Yılmaz, emeklilik sonrası çalışmaya devam edenlerin 02 kodlu primden yararlanması gerektiğini söyledi. Bu kod, Sosyal Güvenlik Destek Primi’nden (SGDP) giriş yapılması anlamına geliyor. “YAKLAŞIK 20-25 GÜN İÇİNDE GERİ ALABİLİRSİNİZ” Emeklilerin 01 kodlu ‘Tüm Sigorta Kolları’ üzerinden priminin yatırılıyor olması halinde emekli maaşının kesileceğini belirten Emin Yılmaz, açıklamalarında böyle bir durumda ne yapılacağına ilişkin de ifadeler kullandı. Emin Yılmaz’ın konuyla ilgili açıklamasında tam olarak şu ifadeler yer aldı: “Öncelikle, sigortanızı yapan ilgili şirkete başvurarak hatalı girişin düzeltilmesini talep edin. İşveren gerekli düzeltmeyi yaptıktan sonra, SGK’ya durumu bildirin. Emekli maaşınızın kesintisiz bir şekilde ödenmesi gerektiğine dair talebinizi iletin. Böylece kesilen emekli maaşınızı yaklaşık 20-25 gün içinde geri alabilirsiniz.” “BU ORANA YÜZDE 0,25 EKLEME YAPILACAK” Son olarak Tüm Sigorta Kolları'nda yüzde 37,5, emekli çalışanlarda ise yüzde 32 prim kesintisi yapıldığını söyleyen uzman isim, bu yüzden de emeklilerin prim kodunu kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Emin Yılmaz, “Eylül ayından itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları için bu orana yüzde 0,25 ekleme yapılacak” diyerek konuya ilişkin ek bir bilgi de verdi. Kaynak:Milli
Emeklilerin çalışmaya devam etmesi halinde prim kodunu mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, kritik bir uyarıda bulundu. İşte Emin Yılmaz’ın o açıklamaları…

Emeklilik maaşının enflasyona ezilmesinin ardından birçok emekli de emekli olduktan sonra çalışmaya devam eder hale geldi. Özellikle de ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)’ olarak bilinen son sosyal güvenlik yasasıyla birlikte emeklilik yaşının düşmesi de çalışan emekli sayısını arttırdı. Bu konuda önemli açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, çalışan emeklileri uyardı. Türkiye’de 16 milyon 153 bin 322 emeklinin olduğunu belirten Emin Yılmaz, bunların birçoğunun çalıştığını, ancak yanlış kod nedeniyle emeklilik maaşından olunabileceğini belirtti. Peki çalışan emekli için sigorta prim kodu kaç olmalı? İşte Emin Yılmaz’ın o açıklamaları…

Emekli olup da çalışan herkes hemen e-Devlet’e girsin! Emin Yılmaz kritik uyarıyı yaptı

“EMEKLİNİN PRİM KODU 02 OLMALI”
Çalışan emeklinin SGK primlerinin yanlış bir kodla yatırılırsa maaşının kesilebileceğini belirten Emin Yılmaz, bu gibi durumların ortaya çıkmaması için emeklilerin prim kodlarını kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de işverenin çalışan için sigorta başvurusu yaparken iki farklı kod kullandığını belirten Emin Yılmaz, emeklilik sonrası çalışmaya devam edenlerin 02 kodlu primden yararlanması gerektiğini söyledi. Bu kod, Sosyal Güvenlik Destek Primi’nden (SGDP) giriş yapılması anlamına geliyor.

“YAKLAŞIK 20-25 GÜN İÇİNDE GERİ ALABİLİRSİNİZ”
Emeklilerin 01 kodlu ‘Tüm Sigorta Kolları’ üzerinden priminin yatırılıyor olması halinde emekli maaşının kesileceğini belirten Emin Yılmaz, açıklamalarında böyle bir durumda ne yapılacağına ilişkin de ifadeler kullandı. Emin Yılmaz’ın konuyla ilgili açıklamasında tam olarak şu ifadeler yer aldı:

“Öncelikle, sigortanızı yapan ilgili şirkete başvurarak hatalı girişin düzeltilmesini talep edin. İşveren gerekli düzeltmeyi yaptıktan sonra, SGK’ya durumu bildirin. Emekli maaşınızın kesintisiz bir şekilde ödenmesi gerektiğine dair talebinizi iletin. Böylece kesilen emekli maaşınızı yaklaşık 20-25 gün içinde geri alabilirsiniz.”

“BU ORANA YÜZDE 0,25 EKLEME YAPILACAK”
Son olarak Tüm Sigorta Kolları'nda yüzde 37,5, emekli çalışanlarda ise yüzde 32 prim kesintisi yapıldığını söyleyen uzman isim, bu yüzden de emeklilerin prim kodunu kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Emin Yılmaz, “Eylül ayından itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları için bu orana yüzde 0,25 ekleme yapılacak” diyerek konuya ilişkin ek bir bilgi de verdi.

Kaynak:Milli

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.