Eğitim-Bir-Sen Başkanı İsmail Atay, “İUP çare olmaz vazgeçin”

Gündem (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 07.09.2024 - 13:20, Güncelleme: 07.09.2024 - 13:20
 

Eğitim-Bir-Sen Başkanı İsmail Atay, “İUP çare olmaz vazgeçin”

Eğitim Öğretim döneminin başlamasına günler kala Eğitim-Bir-Sen Düzce Şube Başkanı İsmail Atay, okulların temizlik sorununa ilişkin açıklamalar yaptı.
İsmail Atay, açıklamasında geçtiğimiz yıllarda uygulanan  Toplum Yararına Programı (TYP) yerine getirilen İşgücü Uyum Programı (İUP)’tan eğitim henüz başlamamışken vazgeçilmesi tavsiyesinde de bulundu. .Yeni eğitim Öğretim dönemi pazartesi günü çalacak ilk ders zili ile başlayacak. Ancak eğitimde sorunlar bir türlü bitmiyor. Önemli sorunların başında ise okulların temizliği geliyor. 2024-2025 Eğitim öğretim yılı öncesinde açıklamalarda bulunan Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Düzce Şube Başkanı İsmail Atay, 9 Eylül’de başlayacak yeni eğitim öğretim yılı öncesinde yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında geçtiğimiz yıllarda uygulanan Toplum Yararına Programı’nın (TYP) yerine getirilen İşgücü Uyum Programı (İUP)’ı değerlendirdi.Eğitim Bir Sen Başkanı Atay IUP’un yeni programın okullarda temizlik ve hijyen gibi sorunlara yol açabileceğini belirterek, “Okullarımızda 9 Eylül’de ilk ders zili çalacak. Şu an bizi bekleyen en büyük soru(n) okullarımızın temizlik, güvenlik ve hijyen sorunu nasıl çözülecek? Geçtiğimiz yıllarda okullarımızın temizliği TYP projesi ile yapılıyordu. Bu hafta başında TYP projesi kaldırılıp yerine İUP (İş Gücü Uyum Programı) getirildi. Bu program okullarımızın temizlik, hijyen sorununu çözmekten uzak olduğu gibi yeni sorunlar ortaya çıkaracak gördüğümüz kadarıyla. İUP programının içeriğine baktığımızda çalışanlar ilk ay 5 gün sonraki aylarda 3 gün ve haftada 22 buçuk saat çalışabilecek. Bu çalışma için de çalışana ayda 8 bin TL ücret verilecek ve kısa vadeli sigorta primi ödenecek.” dedi.Şartların TYP'ye göre oldukça daraltıldığını vurgulayan İsmail Atay, “9 Eylülde çocuklarımız ve eğitim çalışanlarımız okullarda olacak. Şartların bu kadar daraltıldığı bu ortamda gerekli temizlik personeli nasıl bulunacak? Asgari ücretin çok altındaki bu aylığa kim çalışmak isteyecek? Okul temizliği basit bir iş değildir, iş öğrenilene kadar süre bitmektedir. Tecrübeli elemanların da yeni programdaki gelir dengesizliği, süre kısalığı gibi gerekçelerle işi tercih etmeme ihtimali okullarımız açısından ciddi bir sorundur” ifadelerini kullandı.Milli Eğitim Bakanlığı’nın yol yakınken İUP programından vazgeçip TYP'yi başvuru koşullarını düzelterek geri getirmesi gerektiğini söyleyen Atay, şu ifadeleri kullandı, “Aksi halde bu haliyle eğitim yuvalarımızda temizlik ciddi manada zora girecek hatta imkansız hale gelecektir. Keşke Milli Eğitim Bakanlığı ve İş-Kur bu programı yaparken alanda bu işlerin sıkıntısını, çilesini çeken okul yöneticisi arkadaşlarımız ile istişare etseydi, bugün bu hataya düşmezdi.”
Eğitim Öğretim döneminin başlamasına günler kala Eğitim-Bir-Sen Düzce Şube Başkanı İsmail Atay, okulların temizlik sorununa ilişkin açıklamalar yaptı.

İsmail Atay, açıklamasında geçtiğimiz yıllarda uygulanan  Toplum Yararına Programı (TYP) yerine getirilen İşgücü Uyum Programı (İUP)’tan eğitim henüz başlamamışken vazgeçilmesi tavsiyesinde de bulundu. .Yeni eğitim Öğretim dönemi pazartesi günü çalacak ilk ders zili ile başlayacak.

Ancak eğitimde sorunlar bir türlü bitmiyor. Önemli sorunların başında ise okulların temizliği geliyor. 2024-2025 Eğitim öğretim yılı öncesinde açıklamalarda bulunan Eğitimciler Birliği Sendikası ( Eğitim Bir-Sen) Düzce Şube Başkanı İsmail Atay, 9 Eylül’de başlayacak yeni eğitim öğretim yılı öncesinde yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında geçtiğimiz yıllarda uygulanan Toplum Yararına Programı’nın (TYP) yerine getirilen İşgücü Uyum Programı (İUP)’ı değerlendirdi. Eğitim Bir Sen Başkanı Atay IUP’un yeni programın okullarda temizlik ve hijyen gibi sorunlara yol açabileceğini belirterek, “Okullarımızda 9 Eylül’de ilk ders zili çalacak. Şu an bizi bekleyen en büyük soru(n) okullarımızın temizlik, güvenlik ve hijyen sorunu nasıl çözülecek? Geçtiğimiz yıllarda okullarımızın temizliği TYP projesi ile yapılıyordu. Bu hafta başında TYP projesi kaldırılıp yerine İUP (İş Gücü Uyum Programı) getirildi. Bu program okullarımızın temizlik, hijyen sorununu çözmekten uzak olduğu gibi yeni sorunlar ortaya çıkaracak gördüğümüz kadarıyla. İUP programının içeriğine baktığımızda çalışanlar ilk ay 5 gün sonraki aylarda 3 gün ve haftada 22 buçuk saat çalışabilecek. Bu çalışma için de çalışana ayda 8 bin TL ücret verilecek ve kısa vadeli sigorta primi ödenecek.” dedi.Şartların TYP'ye göre oldukça daraltıldığını vurgulayan İsmail Atay, “9 Eylülde çocuklarımız ve eğitim çalışanlarımız okullarda olacak. Şartların bu kadar daraltıldığı bu ortamda gerekli temizlik personeli nasıl bulunacak? Asgari ücretin çok altındaki bu aylığa kim çalışmak isteyecek? Okul temizliği basit bir iş değildir, iş öğrenilene kadar süre bitmektedir. Tecrübeli elemanların da yeni programdaki gelir dengesizliği, süre kısalığı gibi gerekçelerle işi tercih etmeme ihtimali okullarımız açısından ciddi bir sorundur” ifadelerini kullandı.Milli Eğitim Bakanlığı’nın yol yakınken İUP programından vazgeçip TYP'yi başvuru koşullarını düzelterek geri getirmesi gerektiğini söyleyen Atay, şu ifadeleri kullandı, “Aksi halde bu haliyle eğitim yuvalarımızda temizlik ciddi manada zora girecek hatta imkansız hale gelecektir. Keşke Milli Eğitim Bakanlığı ve İş-Kur bu programı yaparken alanda bu işlerin sıkıntısını, çilesini çeken okul yöneticisi arkadaşlarımız ile istişare etseydi, bugün bu hataya düşmezdi.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.