ABD ve İsrail'i Demir Kubbe endişesi sardı: ‘Hizbullah'ın cephaneliği karşısında yetersiz kalır'

Dünya (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 21.06.2024 - 17:48, Güncelleme: 21.06.2024 - 17:48
 

ABD ve İsrail'i Demir Kubbe endişesi sardı: ‘Hizbullah'ın cephaneliği karşısında yetersiz kalır'

Üç ABD'li yetkili, Washington'un, İsrail ile Hizbullah arasında topyekün bir savaş durumunda İran destekli Lübnanlı grubun, Demir Kubbe hava savunma sistemi de dahil olmak üzere İsrail'in kuzeydeki hava savunmasını alt edebileceği konusunda ciddi endişeleri olduğunu söyledi.
aksam.com.tr'nin CNN'den aktardığı habere göre, yetkililer, Washington yönetiminin Demir Kubbe'nin Hizbullah'ın geniş füze ve insansız hava aracı cephaneliğine karşı savunmasız olabileceği yönündeki korkularını Tel Aviv'e ilettiğini açıkladı. ABD'li yetkililer, İsrailli yetkililerin ABD'ye, Hizbullah'a karşı olası bir saldırıya hazırlık amacıyla askeri kaynaklarını güney Gazze'den kuzey İsrail'e kaydırmayı planladıklarını söylediklerini açıkladı. Üst düzey bir yetkili, "En azından bazı Demir Kubbe parçalarının arızalanacağını değerlendiriyoruz" dedi. İSRAİL ENDİŞELİ İsrailli bir yetkili, Hizbullah'ın esasen hassas güdümlü silahlar kullanarak geniş çaplı bir saldırı düzenlemesi durumunda bunun daha muhtemel olacağını ve sistemin bu saldırıya karşı savunmasının zor olabileceğini söyledi. Bu ayın başlarında Hizbullah, bir insansız hava aracının İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üste bulunan Demir Kubbe bataryasını hedef alarak, hava savunma sisteminde hasar oluştuğunu gösteren bir video yayınladı. İsrail basını ise bu saldırının Demir Kubbe'nin başarılı bir şekilde vurulduğunun ilk örneği olduğunu bildirdi. İSRAİL, HİZBULLAH'IN CEPHANELİĞİNDEN ENDİŞE DUYUYOR İşgalci İsrail ordusu, sistemde herhangi bir sorun olmadığını açıklarken, iki ABD'li yetkili, İsrailli yetkililerin ABD'ye Demir Kubbe'nin özellikle kuzey İsrail'de savunmasız olabileceğine inandıklarını söylediklerini ve Hizbullah'ın bugüne kadarki saldırılarının karmaşıklığı karşısında şaşırdıklarını söyledi. Konu hakkında açıklama yapan bir kaynak, öncelikli endişenin Hizbullah'ın çok sayıda hassas güdümlü mühimmat ve füze kullanması olduğunu söyledi. Hizbullah bu hafta ayrıca, insansız hava aracıyla çekilen ve çeşitli noktalarda İsrail askeri bölgelerini gösteren dokuz dakikalık bir video da yayınladı. Bir diğer ABD'li yetkili ise topyekün bir savaş durumunda İsrail'in en çok ihtiyaç duyacağı desteğin, ABD'nin sağlayacağı ek hava savunma sistemleri ve Demir Kubbe ikmalleri olacağını ifade etti. DEMİR KUBBE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ HAKKINDA NE BİLİYORUZ Rafael Advanced Defense Systems tarafından çalışmalarına 2007'de başlanan Demir Kubbe'nin ilk testleri Temmuz 2008'de ve son testi Temmuz 2010'da yapıldı. Hava savunma sistemi, Mart 2011'de de teslim edilerek 7 Nisan 2011'de Gazze'den gelen bir Grad füzesinin önlenmesiyle operasyonel hale geldi. Demir Kubbe hava savunma sistemi 4-70 kilometre mesafede roket, füze ve İHA gibi hava saldırılarına karşı önleyici mekanizmasıyla tanınıyor. İSRAİL'İN ELİNDEKİ HAVA VE FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİ Hava ve füze savunma sistemleri alanında ABD ile birlikte çalışan İsrail'in elinde çeşitli savunma sistemleri bulunuyor. Davud Sapanı, Arrow 2, Arrow 3 ve Demir Kubbe gibi hava ve füze savunma sistemlerine sahip olan Tel Aviv, bu sistemleri ihraç ederken ABD'nin onayını alması gerekiyor.
Üç ABD'li yetkili, Washington'un, İsrail ile Hizbullah arasında topyekün bir savaş durumunda İran destekli Lübnanlı grubun, Demir Kubbe hava savunma sistemi de dahil olmak üzere İsrail'in kuzeydeki hava savunmasını alt edebileceği konusunda ciddi endişeleri olduğunu söyledi.

aksam.com.tr'nin CNN'den aktardığı habere göre, yetkililer, Washington yönetiminin Demir Kubbe'nin Hizbullah'ın geniş füze ve insansız hava aracı cephaneliğine karşı savunmasız olabileceği yönündeki korkularını Tel Aviv'e ilettiğini açıkladı.

ABD'li yetkililer, İsrailli yetkililerin ABD'ye, Hizbullah'a karşı olası bir saldırıya hazırlık amacıyla askeri kaynaklarını güney Gazze'den kuzey İsrail'e kaydırmayı planladıklarını söylediklerini açıkladı.

Üst düzey bir yetkili, "En azından bazı Demir Kubbe parçalarının arızalanacağını değerlendiriyoruz" dedi.


İSRAİL ENDİŞELİ

İsrailli bir yetkili, Hizbullah'ın esasen hassas güdümlü silahlar kullanarak geniş çaplı bir saldırı düzenlemesi durumunda bunun daha muhtemel olacağını ve sistemin bu saldırıya karşı savunmasının zor olabileceğini söyledi.

Bu ayın başlarında Hizbullah, bir insansız hava aracının İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üste bulunan Demir Kubbe bataryasını hedef alarak, hava savunma sisteminde hasar oluştuğunu gösteren bir video yayınladı. İsrail basını ise bu saldırının Demir Kubbe'nin başarılı bir şekilde vurulduğunun ilk örneği olduğunu bildirdi.

İSRAİL, HİZBULLAH'IN CEPHANELİĞİNDEN ENDİŞE DUYUYOR
İşgalci İsrail ordusu, sistemde herhangi bir sorun olmadığını açıklarken, iki ABD'li yetkili, İsrailli yetkililerin ABD'ye Demir Kubbe'nin özellikle kuzey İsrail'de savunmasız olabileceğine inandıklarını söylediklerini ve Hizbullah'ın bugüne kadarki saldırılarının karmaşıklığı karşısında şaşırdıklarını söyledi. Konu hakkında açıklama yapan bir kaynak, öncelikli endişenin Hizbullah'ın çok sayıda hassas güdümlü mühimmat ve füze kullanması olduğunu söyledi.

Hizbullah bu hafta ayrıca, insansız hava aracıyla çekilen ve çeşitli noktalarda İsrail askeri bölgelerini gösteren dokuz dakikalık bir video da yayınladı.


Bir diğer ABD'li yetkili ise topyekün bir savaş durumunda İsrail'in en çok ihtiyaç duyacağı desteğin, ABD'nin sağlayacağı ek hava savunma sistemleri ve Demir Kubbe ikmalleri olacağını ifade etti.

DEMİR KUBBE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ HAKKINDA NE BİLİYORUZ

Rafael Advanced Defense Systems tarafından çalışmalarına 2007'de başlanan Demir Kubbe'nin ilk testleri Temmuz 2008'de ve son testi Temmuz 2010'da yapıldı. Hava savunma sistemi, Mart 2011'de de teslim edilerek 7 Nisan 2011'de Gazze'den gelen bir Grad füzesinin önlenmesiyle operasyonel hale geldi.


Demir Kubbe hava savunma sistemi 4-70 kilometre mesafede roket, füze ve İHA gibi hava saldırılarına karşı önleyici mekanizmasıyla tanınıyor.

İSRAİL'İN ELİNDEKİ HAVA VE FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİ

Hava ve füze savunma sistemleri alanında ABD ile birlikte çalışan İsrail'in elinde çeşitli savunma sistemleri bulunuyor. Davud Sapanı, Arrow 2, Arrow 3 ve Demir Kubbe gibi hava ve füze savunma sistemlerine sahip olan Tel Aviv, bu sistemleri ihraç ederken ABD'nin onayını alması gerekiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.