Çelik gibi sağlam dişler için... En sağlıklı diş fırçalama yöntemi...
Çelik gibi sağlam dişler için... En sağlıklı diş fırçalama yöntemi...
Diş fırçalamak çürümenin önüne geçer. Kendi dişlerinizi ömür boyu kullanmak için bazı kurallara dikkat etmeli. Magnezyum, kalsiyum ve florür içeren besinler dişlerin de sağlam olmasını sağlar. Peki diş sağlığı için hangi tavsiyelere kulak vermeli?
Dişleri düzenli fırçalamak gerekir. Şekerli besinler tüketmek diş çürümesine neden olur. Peki adım adım diş sağlığı nasıl korunur?
TEMEL ADIM: DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA
Dişleri, bir diş hekiminde temizletmek ağız bakım sağlığı sıfırlanmış gibi hissettirir. Ama bunu yapmıyor ve sadece evde bakım yapıyorsanız dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları var. Harvard Diş Hekimliği Okulu Ağız Sağlığı Politikası ve Epidemiyoloji Bölümü'nde protez uzmanı olan Dr. Tien Jiang'e göre, "Diş taşının içinde çürüklere neden olan asitleri serbest bırakan, diş minesini parçalayan ve dişin içinde sinir ve çene kemiğine doğru tünel açarak tedavi edilmediği takdirde enfeksiyona neden olan bakteriler bulunur. Buradan bakteriler vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir; bu organlar ise beyin, kalp ve akciğerler olabilir."
Dişleri ömür boyu korumanın bilimsel olarak ispatlanmış püf noktaları
Yiyip içtiklerimiz, yiyecek parçaları veya artıklar dişlere ve diş etlerine yapışabilir. Bu bakteriler ise plak adı verilen yapışkan bir filme dönüşür. Diş üzerine çok uzun süre kalırsa da kireçlenir. Sertleşen plak diş taşı olarak adlandırılır ve diş fırçasıyla da temizlenemez.
Fakat doğru diş fırçalama tekniğinin ipuçları, Dr. Jiang'e göre, iyi bir diş fırçası seçmek, önerileri dinlemek ve doğru tekniklerle dişleri fırçalamaktır. Dr. Jiang, "Diş etleriniz hassassa, tahrişe neden olmayan yumuşak kıllara ihtiyacınız olacaktır. Diş eti sorununuz yoksa sert kılları kullanmakta sorun yoktur" diyor.
Dr. Jiang, fırçalama tekniği ile ilgili şu önerilerde bulunuyor:
"Florürlü diş macunuyla iki dakika fırçalayın. Süreyi sol üst, sağ üst, sol alt ve sağ alt dişlere bölün (bölüm başına 30 saniye). Fırçaya açı verin. Kıllar, plak ve diş taşlarının toplandığı bir kavşak olan dişlerle buluştukları alan olan diş etlerine doğru yönlendirilmelidir. Kılların dişlerinize 90 derecelik bir açıyla dik değil, 45 derecelik bir açıyla açılı olmasını istemezsiniz."
Dt. Kırsaçlıoğlu ise diş macunun önemine dikkat çekiyor ve "Artık aşındırıcı içermeyen, dişi onarıcı, tükürük miktarını destekleyici macunlar kullanmamız lazım" diye uyarıyor.
BESLENME VE AĞIZ SAĞLIĞI
Sağlıklı bir ağız için yeterli besinleri içeren dengeli bir beslenme şarttır ve sağlıklı bir ağız, beslenme refahını da destekler. Diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde besin seçimleri ve beslenme alışkanlıkları önemli yer tutar.
Dişleri ömür boyu korumanın bilimsel olarak ispatlanmış püf noktaları
Kalsiyum ve fosfor gibi mineraller diş minesini koruyarak ve yeniden inşa ederek diş sağlığına katkıda bulunur. Emaye ise dişin sert dış koruyucu tabakasıdır (Eğlenceli bir gerçek de şudur ki, emaye insan vücudundaki en sert maddedir). Kalsiyum ve peynir, süt, sade yoğurt, kalsiyumla zenginleştirilmiş tofu, yeşil yapraklı sebzeler ve badem gibi diğer besin maddeleri açısından zengin yiyecekler yemek diş sağlığına yardımcı olabilir. Et, kümes hayvanları, balık, süt ve yumurta gibi protein açısından zengin besinler harika fosfor kaynaklarıdır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.