Kokina çiçeğine yoğun ilgi! Kokina çiçeğinin anlamı nedir?

Yılbaşının simgelerinden biri haline gelen Kokina çiçeği, kırmızı renkli meyveleri ve yeşil yapraklarıyla insanlara Noel'in ruhunu yaşatıyor.Yılbaşı yaklaştıkça kokina çiçeğinin satışlarında belirgin bir artış gözlendiğini ifade eden çiçekçi esnafı, çiçeğin uzun süre bozulmadan saklanabileceğini de belirtti. Özellikle son yıllarda yılbaşı zamanlarında kokina çiçeği hediye olarak da oldukça popüler oldu.

Çiçekçi esnafı Cengiz Kav Kokina çiçeğinin yılbaşı çiçeği haline geldiğini söyledi.

Yılbaşına kısa süre kala tezgahlarda sıkça görülen Kokina çiçeği, vatandaşlardan da yoğun ilgi görüyor. Halk arasında şans, bereket getirdiğine inanılan ve 'yılbaşı çiçeği' olarak da bilinen Kokina Çiçeğinin buketi 250 TL’den satılıyor.

KOKİNA ÇİÇEĞİ NEDİR?

Kokina çiçeği, Yunan dilinde “Kokoni” kırmızı rengi ifade eden bir kelimedir. Bu bitkinin de kırmızı renkte çiçekleri olduğu için adı kokina olarak bilinmektedir. Genellikle yılbaşında evleri süslemek için kullanılır. Dallarının üstünde olan kırmızı meyvelerine ise "Silcan" denir.

Neredeyse 2000 yıllık geçmişe sahiptir. Küçük çalılar halinde yetişir. Kendine uygun yetişme ortamı bulduğunda, 1 metre boyuna kadar yetişebilir. Bu bitki kuşkonmazgillere ait bir türdür. Ülkemizde genel olarak sahil kesimlerde yetişir. Devedikeni, çıtırotu, temren ve tavşantopuğu adıyla da bilinir. İnsanlar tarafından toplanır ve demet haline getirilir. Bu demet haline ise "Kokina" adı verilir.

KOKİNA ÇİÇEĞİNİN ANLAMI NEDİR?

Kokina çiçeği, eve alındığında, evde ne kadar canlı kalırsa eve o kadar bereket ve şans getirdiğine inanılır. Kokina dendiğinde akla hemen mutluluk, huzur ve şans ile özdeşleşmiş bir bitkidir.

Bir diğer anlamı ise eğer kokina çiçeği alırsanız ve çiçeğiniz bir sonraki yıla kadar çürümezse, yeni bir ev alacağınıza işarettir. Kokina çiçeğinin evlere asılmasının sebebi ise huzur, şans ve bereket getireceğine inanılmasıdır. Yeni yılda dilenen dileklerin, kokina çiçeği sayesinde kabul edileceği düşüncesi hala bir çok ülkede inancını sürdürüyor.

YILBAŞI ÇİÇEĞİ KOKİNA'NIN BAKIMI NASILDIR?

Kokina çiçeği, ne çok soğuk sever, ne de çok sıcak ortamları. Oda sıcaklığında bakılmalı ve hafta da bir veya iki kere sulanmalıdır. Fazla su verdiğiniz taktirde çiçeğiniz çürümeye başlayacaktır.