Kışın güneş kremi kullanmayanlar dikkat! Bu cilt hastalıklarına hazır olun

Birçoğumuz kışın güneş kremi kullanmayız. Oysa uzmanlar kışın da güneş kremi kullanmayı tavsiye ediyor. Çünkü kışında ultraviyole etkileri insan derisine ulaşıyor.Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İlkin Zindancı, kışın güneş kreminin faydalarını anlattı.

KIŞIN GÜNEŞ KREMİNİN FAYDALARI

Kış aylarında da güneşten korunmak gerektiğini belirten İlkin Zindancı, kışın güneş kreminin önemi hakkında şunları söyledi:

"Kış ayında yaz aylarındaki akut güneş yanıkları görülmez ancak ultraviyolenin olumsuz etkileri kış mevsiminde de insan derisine ulaşır. Sonbahar ve kış aylarında güneşin bulutlar nedeni ile direkt güneş temasımızın olmadığı zannedilebilir. Ancak güneş ışınlarının büyük kısmı bulutlara rağmen yeryüzüne ulaşır. Bu nedenle özellikle güneşle hastalığı tetiklenen, kozmetik uygulamalar yapılan ve leke tedavisi gören hastalar başta olmak üzere güneş koruyucular kışın da kullanılmalıdır."

KIŞIN HANGİ GÜNEŞ KREMİ KULLANILMALI?

Kışın hangi güneş kremini kullanılması konusunda da öneride bulunan Prof. Zindancı şöyle devam etti:

"Güneş ışınlarının bir miktar azalması nedeni ile 30 SPF (güneş koruma faktörü) güneş koruyucular kullanılabilir ancak özellikle kar ve buzun ortamlarda güneş ışığı yansıdığı ve etkisi daha da arttığı için mutlaka 50 SPF güneş koruyucular kullanılmalıdır."

KIŞ GÜNEŞİNİN ZARARLARI

Güneşin vücudumuzda yaşamsal fonksiyonlarının pekçok aşamasında ve D vitamini sentezi üzerinde çok önemli etkisi olduğunu belirten Zindancı, güneşin cilde zararlarını şöyle anlattı:

"Kontrolsüz ve uzun süreli güneşlenme birtakım zararlara yol açabilir. Aşırı güneşe maruz kalma sonucunda kısa dönemde kızarıklık, batma, yanma, kaşıntı, hassasiyet gibi belirtilerle seyreden güneş yanıkları görülebilir.

Uzun dönemde ise deride lekelenme, incelme, damarlarda genişleme, kırışma gibi belirtilere yol açar ve derinin yaşlanmasına sebep olur.

Deri kanserleri gelişebilir. Bu nedenle güneşin zararlı etkilerinden kaçınılmalıdır. Bu korunma güneşe direkt maruz kalmaktan kaçınma, güneşten koruyan kıyafetler giyilmesi ve güneş koruyucu kullanma şeklinde olabilir.

Güneş koruyucular deriye sürüldüğünde güneş ışınlarını direk yansıtarak, bloke ederek veya absorbe ederek deriye zarar vermesine engel olurlar."