BM'de Gazze'nin sesi olacak... Başkan Erdoğan zulmü anlatacak

Her yıl dünya liderlerini ABD'nin New York kentinde bir araya getiren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul görüşmelerinin 79'uncusu 22 Eylül'de "Geleceğin Zirvesi" ile açılacak. Başkan Erdoğan, 24 Eylül'de BM Genel Kurulu'na 14'üncü kez hitap edecek, konuşmanın ana gündem maddesi İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları olacak. Erdoğan, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarına karşı durmaya çağıracak. Erdoğan, zirve kapsamında devlet ve hükümet başkanlarıyla da görüşmeler gerçekleştirecek. Genel Kurula 190 ülkeden üst düzey katılım sağlanması bekleniyor.


"DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR"

Erdoğan, cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez 2014'teki BM 69. Genel Kuruluna hitap etti. BM'nin reform ihtiyacını "Dünya beşten büyüktür" ifadesiyle dile getiren Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Daha fazla gecikmeden, daha fazla mazlum insan, masum insan hayatını kaybetmeden, küresel vicdan daha fazla yaralanmadan, BM sorunlara ağırlığını koymalıdır. Altını çizerek ifade etmek isterim ki, dünya beşten büyüktür. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin dünya gerçekleri ile bağdaşmayacak şekilde BM'yi etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum değildir. Tüm alınan kararlar, bakıyorsunuz bir ülkenin iki dudağı arasındadır. Eğer 'hayır' derse hayır, 'evet' derse o zaman icraata geçilebiliyor. Filistin'de birkaç ay içinde 2 binden fazla masum insan katledilirken, BM'den beklenen çözümü üretememiştir. Suriye'de 200 binden fazla kişi katledilirken, 9 milyona yakın insan yer değiştirirken, BM yine çözümler sunamamıştır." Başkan Erdoğan, 2019'daki BM 74. Genel Kurulu'nda 1947'den bu yana Filistin haritasındaki değişimi anlatan görselle Filistin sorununa dikkati çekerek, şunları söylemişti:

ADIM ADIM FİLİSTİN İŞGALİ

"1947'de İsrail neresiydi, 1949, 1967'de İsrail neresiydi ve şu anda İsrail neresi? Bakınız sene 1947, neredeyse burada İsrail yok gibi, tamamı Filistin. Sene 1947, paylaşım planı var ve Filistin küçülüyor, İsrail büyüyor. Geliyorum 1967'ye İsrail yine büyüyor. Ve geliyorum bugüne, güncel durum şu: Artık adeta Filistin yok, neredeyse tamamına yakını İsrail... İsrail şimdi de kalanını almanın gayreti içerisinde. Peki, BM'nin İsrail'le ilgili almış olduğu bunca kararlar var, uygulamaya geçiyor mu? Hayır, geçmiyor. Peki, o zaman BM ne işe yarıyor? Aldığımız kararla tesirli olamıyorsak, adalet nerede temerküz edecek? İşte sıkıntımız burada."


AYLAN BEBEĞİ HATIRLATMIŞTI

Erdoğan 2019'da BM Genel Kurulu'nda düzensiz göç sorununu "Aylan bebek" örneğiyle anlattı. Aylan bebeğin fotoğrafını gösteren Erdoğan, "Dünya, canlarını kurtarmak için çıktıkları yolculukları ya Akdeniz'in karanlık sularında, ya da sınırlara gerilen tel örgülerin önlerinde sonlanan milyonlarca mazlumu maalesef çok çabuk unuttu. Aylan bebeği dünya çok çabuk unuttu" şeklinde konuştu.


'FUTBOL ŞÖLENİ İZLETMELİYİZ'

Başkan Erdoğan, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Erdoğan, "Fenerbahçe'nin başarılarıyla daima gururlandık, sevindik. Fenerbahçe inşallah bundan sonra da göğsümüzü kabartacak, kazandığı başarılarla bayrağımızı dalgalandırmaya devam edecektir.


Fenerbahçe'mizin başarılarını, Türk sporunun başarısı olarak görüyor ve bunlardan kıvanç duyuyoruz. Liglerimizin kalitesinin, izlenirliğinin, marka değerininve özellikle rekabet seviyesinin yükseltilmesi icap ediyor. Her fırsatta spor kulüplerimize şunu hatırlatıyorum; bizim artık kısır tartışmaları, sporumuza gölge düşüren gergin atmosferi geride bırakıp yeni sezonda izleyicilere futbol şöleni izletmemiz lazım. İçinde bulunduğumuz dönemde buna çok ihtiyacımız var. Bizim sporun birleştirici gücüne ihtiyacımız var" dedi.