Yüksek fiyatı bayramlık ev baklavasına talebi artırdı

  Ramazan Bayramı sofrasının ve misafirler için vazgeçilmez tadı baklava piyasada son dönemde artan maliyetleri nedeniyle yüksek fiyatlara yapılırken, Düzce’de maharetli hanımların ek gelir kaynağı oldu. Yoğun siparişlere yetişmekte zorlanan ev hanımları bayram sabahında insanların sofralarında ve misafirlerine ikram edecekleri baklavaları yetiştirebilmek için yoğun çalışıyor.

Çok fazla sipariş aldıklarını belirten Düzceli ev hanımı Rukiye Tuna’da lezzetli ev baklavası yaparak, yapılışını anlattı. Rukiye Tuna; “Ev baklavası yapıyorum. Siparişlerimiz çok fazla. Ev baklavası yapmak için önce hamuru yoğurulur. 1 tepsi ev baklavası için 2 yumurta, 1 bardak sıvı yağ, 1 bardak süt, 1 bardak yoğurt, biraz kaymak veya tereyağı, 1 kabartma tozu ve 1 vanilya koyuyorum ben. Bu malzemeleri önce yoğuruyorum. Kulak memesi yumuşaklığında oluyor. Sonra küçük küçük pazılar haline getiriyorum. 10’ar pazı açarak 60 tane pazıdan baklava açıyoruz. İçine bol ceviz koyuyoruz. Onu baklava şeklinde kesip üstüne eritilmiş tereyağı gezdirip fırınımıza atıyoruz ve pişiriyoruz. Sıcak şerbete soğuk baklava şeklinde ıslıyoruz ve baklava bayrama hazır oluyor” dedi.

Maliyetlerde arttı fiyatlarda

Rukiye Tuna, baklava maliyetlerinin arttığını bun nedenle fiyatlarında geçen seneye göre yüzde yüz yükseldiğini belirterek şunları söyledi, “Geçen sene 300 TL’ye yaptığım baklava bu sene 600 TL ldu. Bunun nedeni de geçen sene 40-50 TL’ye aldığımız ceviz bu sene 150 oldu. Tereyağı fiyatları geçen sene 130-150 TL’ydi bu sene 300 TL oldu. Maliyetler artıkça tabi fiyatlarda arttı. Benim işçiliğim bu fiyatlarda yok bile.”

“Ev baklavası ile pastane arasında ki fark kesilişinden tadından fark edilir”

Ev baklavası ile tatlıcılarda yapılan baklava arasındaki farkı da dile getiren Rukiye Tuna; “Ben bir kere hamuru yoğurmaya besmele çekerek başlarım. Ev baklavasında her şeyin doğalı kullanılır. Doğal yoğurt, doğal süt, şerbeti glükoz değil şekerle yapılan doğal şerbet. İnsanların sağlığına zarar verecek hiçbir şey kullanmıyorum. Tatlıcılarda yapılan baklavalar biraz daha kıtır olur. Ev baklavası ağızda dağılır. Tadı ise yiyenlerin boğazını yakmaz. Bakarak ta anlaşılabilir. Makine olmadığı için çok düzenli olmayabilir. Kesiminde ise ev baklavası kesiminde baklava dilimi şeklinde kesilir” diye konuştu.

Ramazan Bayramının maharetli ev hanımlarına da bereket getirdiğini belirten Rukiye Tuna, işlerinin çok yoğun olduğunu da belirtti.