Hak-İş ev çalışanları için harekete geçti!

Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş sendikası evlerde gündelikçilik, temizlikçilik, çocuk bakıcılığı gibi işlerde çalışan Ev İşçilerinin sosyal güvenceye alınması, sendikalaşmasının yolunu açmak için çalışmalarına hız verdi. Bu çerçevede gelecek hafta Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte çalışma başlatılacağı öğrenildi.

Hak-İş’e bağlı Hizmet İş Düzce Temsilciliği tarafından Ev İşçileri platformu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Hizmet-İş Düzce Şube başkanı Ali Kemal Esen’in ev sahipliğinde yapılan bilgilendirme toplantısına Hizmet-İş Kadın Komitesi başkanı Hatice Ayhan, Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Ünal, Bahçeşehir Genel Müdürü Necla Erdoğan, Belediye İnsan Kaynakları Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Bem-Bir Sen Başkanı Asiye Durnacı ile sendika üyeleri ve kadınlar katıldı.

Düzce Belediyesi Kültür Merkezi konferans salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısında konuşan Hizmet-İş Düzce Şube başkanı Ali Kemal Esen, kendi evleri dışında ücret karşılığında başka evlerde temizlik, çocuk bakımı gibi işlerde çalışan kadınların sosyal güvencelerinin olmadığına dikkat çekerek yaptığı konuşmasında Hak-İş ve Hizmet-İş öncülüğünde ev işçilerinin hem haklarının korunmasına hem de sosyal güvencelerinin sağlanmasına yönelik olarak çalışma başlatıldığını belirterek, ev işçisi kadınlarında iş hayatında sayılmasının önünün açılmasına yönelik girişimde bulunduklarını söyledi.

“Çalışmalar iyi yönde destekliyoruz”

Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Ünal ise konuşmasında, ev işçilerine yönelik çalışmaların umut verici olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Cihan Ünal ayrıca Düzce Belediyesi olarak bu çalışmaları desteklediklerinin altını çizdi.

“Sendikamızda üye sayımız 200 bine ulaştı”

Hizmet İş Genel Merkez Kadın Komisyonu Başkanı Hatice Arslan ise konuşmasında ev işçiliği tanımını yaparak; “Ev işçiliği kendi evin dışında ücret karşılığı başka evlerde temizlik, çocuk bakıcılığı gibi işleri yapan kadınlarımıza verdiğimiz genel bir isim. Bu kadınlarımız borçlar kanununa tabii olarak ücretlerini alıyorlar. Sosyal güvenceleri yok.

Çalıştıkları yerlerde yaşayabilecekleri kazalarda hiçbir güvenceleri olmuyor. Hak-İş ve Hizmet-İş olarak ev işçisi kadınlarımızın iş hayatından sayılmaları, sosyal güvenceye kavuşmaları ve sendikal çalışma yapmaları için çalışma başlattık. Bu çalışmalar çerçevesinde sendikamıza 200 bin kadın üye yaptık.

Gelecek haftada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız ile kanuni çerçevesini belirlemek üzere bir çalışma yapacağız. Bu çalışmalarımız başta kadınlarımıza olmak üzere halkımıza hayırlı olmasını dilerim” dedi.Toplantı, kadınların merak ettiği soruların yetkililerce cevaplandırılmasıyla sona erdi.