Ekonomik kriz firmaları da vurdu! Konkordato taleplerinde artış!
Özellikle son dönemde artan konkordato başvuruları, sektördeki çöküşün boyutlarını gözler önüne seriyor. Düzce’de de talepte bulunan firma sayısı riski gözler önüne seriyor.Türkiye ekonomisindeki durgunluk ve yüksek enflasyonun etkileri, başta inşaat ve tekstil sektörü olmak üzere birçok sektörde binlerce firmayı derinden sarsıyor. Özellikle son dönemde artan konkordato başvuruları, sektördeki ciddi sorunları gözler önüne seriyor.
Konkordato taleplerinde artış
Konkordatotakip.com verilerine göre, 2023 yılında 1516 olan konkordato başvurusu sayısı, 2024'ün ilk yedi ayında 1554'e yükseldi. En riskli sektörler arasında inşaat sektörü ilk sırada yer alıyor. Özellikle malzeme fiyatlarındaki artış, krediye erişimdeki zorluklar ve devletten ödeme alamama sorunları, inşaat firmalarını ciddi sıkıntılara sokuyor. Sektörde geçen yılın tamamında 143 konkordato talebi varken bu yılın ilk 7 ayında bu sayı 97’ye ulaştı bile. Sektör temsilcileri, devletten ödeme alamama sorununa dikkat çekiyor.
Düzce’de 2024 yılının ilk 6 ayında 17 firma
Düzce’de de durum ülke genelinden farksız değil. 2024 Yılının ilk 6 ayında konkordato talebinde bulunan firma sayısı 17 oldu.
"Faiz oranları çok yüksek"
İnşaat sektörü yetkilileri, sektördeki sorunları dile getirerek "Alınan işlerle ilgili en az iki kat fiyat farkı ortaya çıkıyor. Krediye ulaşma imkânları çok zorlaştı. Krediye ulaşsanız bile faiz oranları çok yüksek. Umarız bu durum daha fazla bir sarmala girmez. Müteahhidi iflasa sürüklemekten çok koşulsuz tasfiye hakkı (işi bırakma) tanımalı. Çünkü işi kendi başına bıraksa teminat mektubu yanıyor veya ceza alıyor"
Yanlış politikalar batırdı
Yetkililer ayrıca hükümetin yanlış politikalarının konkordato taleplerine neden olduğunu belirterek “Hükümetin yanlış politikası yüzünden şirketler batıyor. Zaten Yenigün İnşaat devlete iş yapıyordu. Devlet müteahhitlere ödemeyi tam yapamıyor” dedi.
"Birçok firma sıkıntıda"
Yaşanan konkordato artışının kredi ve mevduatların yüksek olmasından kaynaklandığını belirten sektör temsilcileri, "Bugün kentsel dönüşümde de birçok firma sıkıntıda. Mevduat faizlerinin artmasından dolayı satışlar durdu. Ayrıca piyasada para yok. Devlet imkânlarını etrafındakine değil herkese kullansa bu sıkıntıları yaşamamış oluruz" ifadelerini kullandılar.
Yüksek finansman maliyeti, enflasyonla birleşince yaşanan ekonomik durgunluk birçok sektörü zor duruma soktu. Türkiye genelinde yılın ilk yarısında kapanan şirket sayısı geçen yıla göre yüzde 25.8 artarken birçok sektörde konkordato taleplerinin geçen yıla göre yüzde 50-55 arttığı konuşuluyor. Bu sektörlerin başında da Türkiye’de büyümenin amiral gemisi olan inşaat sektörü geliyor.