Düzce valiliği sirenlerle inledi

AFAD İl Müdürlüğü koordinesinde gerçekleşen tatbikatta senaryoya bağlı kalarak depreme toplantıda yakalanan Vali Selçuk Aslan ve protokol üyeleri çalan siren ile önce çök kapan yaptılar daha sonra toplanma alanına çıktılar.Afetlere hazırlık programı çerçevesinde AFD İl Müdürlüğü koordinesinde hazırlanan deprem senaryosu Düzce Valiliğinde yapıldı.

Senaryo çerçevesinde Beyköy merkezli 6.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depreme valilik toplantı salonunda yakalanan Vali Selçuk Aslan ve protokol üyeleri hemen çök kapan yaparak sarsıntılar geçmesini beklediler. Sarsıntılar geçince ise toplantı salonunu terk ederek valilik önünde bulunan toplanma alanına geçtiler. Burada yapılan sayımda 4 valilik personelinin enkazdan kaldığı belirlendi.

Bunun üzerine arama kurtarma çalışması için Düzce Belediye İtfaiye ekipleri, AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekibi valilik 2. Katında mahsur kalan yaralı 2 itfaiye merdiveni ile kurtarılırken 2 kişi ise UMKE Ekipleri tarafından enkaz alanında yapılan müdahalenin ardından kurtarıldı.

Deprem tatbikatı ile ilgili olarak açıklama yapan Vali Selçuk Aslan, afetlere hazırlık için eğitimin önemine vurgu yaparak şunları söyledi, "Ülkemiz farklı afetlere gebe bir bölgede yer almakta. Afetlerle yaşamaya alışma noktasında şehirlerimizi afetler konusunda daha dirençli hale getirmek ve de insanımızı afetler konusunda daha bilinçli halde donatmak ve eğitmek zorundayız.

Bu afet bilincinin oluşması konusunda en etkili yönetmede zaman zaman yapılacak olan tatbikatlar. Bu tatbikatlar ile çalışılmış senaryolar, başımıza bir afet geldiğinde insanlar günlük olağan rutin tarzında reflekse çevirebilmesini sağlayacaktır. İçişleri Bakanlığı olarak bütün kurumlarımızda ve evlerimizde ulusal düzeyde yaptığımız tatbikatlarımız var.

Deprem tarzı afetlerde ölçek ne olursa olsun, yıkıma sebep olmayan afetlerde bile eşya devrilmesi gibi durumlar dahil insanların şoka girmesi ve kendini camlardan tahliye etmesi gibi farklı yaralanmalara sebep olacak durumların ortay çıktığı gibi bunları asgari indirebilmek açısından insanlarımızın olası bir deprem afeti sırasında yaşam üçgeni denilen çök kapan tutun yapması oldukça önemli.

Bugün vilayetimizde orta ölçekli bir deprem senaryosuna bağlı olarak biz senaryo gereği toplantı halindeyken depreme maruz kalacağız. Olabildiğince sakinliğimizi koruyabiliyor muyuz ve öğrendiklerimizi bir refleks halinde uygulayabiliyor muyuz bunu test etmeye çalışacağız. İnşallah insanlarımıza afet bilincini en güzel şekilde öğretebiliriz. Afetsiz günler temenni ediyorum."

İtfaiye alevlere müdahaleyi gösterdi
Tatbikatın son bölümünde ise Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Ekipleri olası yangınlarda alevlere müdahale şeklini gösterdi. İtfaiye amiri Mehmet Caner Polat, yangın söndürme tüpü ile alevlere müdahale etmeyi anlatırken itfaiye eri de pratik olarak alevlere nasılsın müdahale edileceğini gösterdi.