3. Dünya Savaşı herkesin dilinde: Hangi ülke, ne dedi?

Son yıllarda dünyanın çeşitli bölgelerinde binlerce kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin evsiz kalmasına neden olan çatışmalar yaşandı. Bunlardan biri şu an hala devam eden Rusya-Ukrayna savaşı. Bir diğeri ise İsrail'in Gazze'de neden olduğu soykırım. Ancak liste burada bitmiyor. İran-İsrail, Çin-Tayvan gerilimleri de yeni savaş cephelerinin açılacağına işaret ediyor. Dünya çapında bu denli büyük savaşlar ve gerilimler yaşanırken bu durum 3. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak değerlendirilebilir mi? Dünyadaki ülke yöneticileri yeni bir dünya savaşıyla ilgili ne düşünüyor? İşte detaylar...

- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan:
Dünya, 3. Dünya Savaşı riskini ciddiye almalı. Biz bunu ciddiye alıyoruz. Gazze'deki katliam, insanlığı ortadan ikiye bölen bir soykırım. Gazze'deki soykırım, insanlığın belli bir noktada odaklandığı, aynı nokta ve frekansa geldiği bir konu. Öte yandan bunun karşısında duran bir yapı var. Bu yapının ayrıca Ukrayna'da devam eden bir sorunsalı var.

- Eski ABD Başkanı ve Başkan Adayı Donald Trump:
Sınırları aşıldı, enflasyon tırmanıyor. Suç kontrolden çıktı. Avrupa kaos içinde. Orta Doğu patlıyor. İran cesaretleniyor. Çin yürüyor. Yakında 3. Dünya Savaşı'na gireceğiz.

- ABD Başkanı Joe Biden:
Ukrayna'da bir NATO ülkesine saldırılması durumunda bu bizim de savaşa girmemiz anlamına gelir ve kendimizi 3. Dünya Savaşı'nın içinde buluruz.

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin:
Batı'nın ve ABD liderliğindeki NATO'nun Ukrayna'da varlığını sürdürmesi dünyayı 3. Dünya Savaşı'nın eşiğine getirebilir. Modern dünyada her şey mümkün ama dünya savaşını kimsenin isteyeceğini düşünmüyorum.

- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski:
Rusya bir NATO ülkesini vurursa bu 3. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olacak.

- Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic:
2. Dünya Savaşı'nın ardından en büyük jeopolitik kriz dönemi yaşanıyor. Önümüzdeki aylarda Avrupa ve dünyada durumun kızışmasını ve çok ciddi sonuçlarla karşılaşılmasını bekliyorum.

- Macaristan Başbakanı Viktor Orban:
Rusya-Ukrayna savaşına Avrupa'nın müdahil olması büyük bir sorumsuzluk. Avrupa ve ABD liderlerinin bazılarının, her şeyin böyle devam etmesi halinde 3. Dünya Savaşı çıkacağına ilişkin ifadeleri abartılıymış gibi gelebilir ama bu gerçek bir tehdit.

- Polonya Başbakanı Donald Tusk:
Kimseyi korkutmak istemiyorum ama savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Zihinsel olarak yeni bir döneme alışmamız gerekiyor. Savaş öncesi bir dönemdeyiz. Abartmıyorum. Bu her geçen gün daha da belirginleşiyor.

- İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani:
NATO'nun Ukrayna'ya girmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bir hata olur. Ukrayna'nın kendini savunmasına yardım etmemiz gerekiyor, ancak ülkeye Rusya'ya karşı savaş açmak için girmek 3. Dünya Savaşı riskini almak anlamına geliyor.

- Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer:
Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana ilk kez olası bir savaş dışarıdan bize dikte ediliyor. Analistleri takip ettiğimde ve Rusya'dan kaynaklanan askeri tehdit potansiyelini gördüğümde bu bizim için 5 ila 8 yıl hazırlık zamanı anlamına geliyor.