Evinin altındaki DEPREM fayını canlı izleme İşte detaylar..
En son ne zaman kırıldığını görebilecek.Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, sosyal sorumluluk projesi kapsamında çözüm ortaklarıyla harita üzerinden seçilen noktanın zemin bilgilerini gösteren internet tabanlı Deprem Bilgi Sistemi (DEPREMBİS) uygulamasını geliştirdi. Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, projesinin fayların özelliklerini gösteren yeni boyutunu ilk kez paylaştı.
YERSİZ ENDİŞEYE SON
Sistem sayesinde vatandaşlar evlerinin altından ya da yakınından geçen fayların tüm özelliklerini kimliği gibi öğrenebilecek.
Prof. Dr. Kutoğlu, canlı fay uygulamasını ve zemin haritasıyla ilgili çalışmaları bitirerek, yıl sonuna kadar hizmete açmayı planladıklarını açıkladı. Yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını kaydeden Kutoğlu, "Şu ana kadar yaklaşık 32 bin giriş üyelik, 75 bin sorgu, 200 binin üzerinde de sayfa ziyareti var" dedi. Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Kutoğlu, "Sosyal medyadaki deprem haberleri vatandaşlarımızı tedirgin ediyor. Vatandaşımızın anlayacağı basitlikte zemin durumunu sorgulayacağı bir platform bulunmuyordu. Biz bu eksiği gidermek amacıyla DEPREMBİS uygulamasını geliştirdik. Böylece vatandaşlarımızın yersiz bir endişeye kapılmasının önüne geçmeyi amaçladık" diye konuştu.
D SINIFI ZEMİNE DİKKAT UYARISI
Uygulama ile mahalledeki fayın görülebileceğini kaydeden Kutoğlu, "Veri sıklığı daha fazlasına izin vermiyor. Parsel bazında zemin bilgisi için detaylı zemin etüdüne ihtiyaç vardır. Vatandaşlarımız buna ihtiyaç duyarlarsa ilgili meslek odalarına başvurabilirler. DEPREMBİS uygulamasında zemin bilgisi D sınıfı zayıf zemin çıkarsa, eğer o bölgede yüksek depremsellik ya da heyelana müsait alanlarsa vatandaşlarımızın binalarının buna uygun tasarlanmış olması gereklidir" bilgisini verdi.
AKTİF FAYLARA ANLIK TAKİP Prof. Dr. Kutoğlu, "Vatandaşlarımız harita üzerinde faylara tıkladığında fayın tüm özelliklerini görebilecek. Seçtikleri fayın kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini, en son ne zaman kırıldığını, yılda ne kadar enerji biriktirdiğini ve ne kadar gergin olduğunu öğrenecek. Çalışmalarımız devam ediyor. Muhtemelen yıl sonuna kadar çalışmayı tamamlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.