"Birbirimize Candan Bağlıyız"
“BİRBİRİMİZE CANDAN BAĞLIYIZ” Ülke çapında 18 bölge Kan Merkezi, 69 Kan Bağışı Merkezi ve her gün farklı bir yerde olan 300’den fazla mobil ekiplerle Türk Kızılay’ı kan bağışçılarını bekliyor.
1957 yılında Ankara ve İstanbul’da eş zamanlı olarak açılan ilk modern Kızılay Kan Merkezleri ile Kızılay, kan bankacılığı alanında hizmet vermeye başladı. Ülkemizde kan hizmetleri alanında ihtiyacın artması üzerine yaygınlaşan Kızılay kan hizmetleri ağı 1983 yılında organizasyonel yapıya kavuştu ve Kızılay Kan Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu. Aynı yıl çıkan 2857 sayılı “Kan ve Kan Ürünleri Kanunu” ile özel kan bankaları kapatılmış; Kızılay Kan Merkezleri ve Kan İstasyonları ile hizmetlerini sürdürmeye devam etmiştir. 2005 yılı itibariyle ülkemizde bilimsel ve toplumsal alanda güvenli kan temininde yaşanan problemleri ortadan kaldırmak amacıyla Kan Hizmetleri Müdürlüğü, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği’nin önerileri doğrultusunda "Güvenli Kan Temini Projesi’ni hayata geçirdi.
Yaklaşık 3000 çalışanı, 18 Bölge Kan Merkezi, 69 Kan Bağış Merkezi ile ülkemizde sürdürülebilir güvenli kan teminini sağlamak misyonuyla çalışmalarına devam eden Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü, deneyimini yenilikçi teknoloji ve yaklaşımlarla birleştirerek, toplumun duyarlılığını artırmak ve güvenli kan ihtiyacının karşılanmasında sürdürülebilir model olmak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Bugün ülkemizde hastanelerin kullandığı kan ürünlerinin %87’si Kızılay tarafından karşılanıyor. %13’ü ise Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı süreli Bölge Kan Merkezlerinden karşılanıyor.
Kızılay bunun yanı sıra aynı kan ekipleri ile TÜRKÖK projesi kapsamında kök hücre bağışçısı olmak isteyenlere de hizmet veriyor. Türk Kızılay, hazırlık çalışmalarını tamamlamasıyla birlikte 2014 yılında “Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı” görevine başlamış olup Bölge Kan Merkezlerinde kurduğu 16 Kök Hücre Bağış Merkezi ile hizmetlerini sürdürmektedir.
Bugüne kadar elde edilen başarıların sürekliliği düzenli kan bağışçılarının desteği ile sağlanıyor. Özellikle ülke kan stoklarının kritik seviyelere geldiği, içinde bulunduğumuz bu dönemde, stok sayılarının yıllık dönemsel normallere ulaşabilmesi konusunda düzenli kan bağışının önemi daha da artmaktadır. Çünkü biyolojik bir ürün olan kanın gönüllü bağış dışında bir temin yöntemi yoktur. Ülke kan ihtiyacının tamamen karşılanabilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi düzenli kan bağışı ile mümkündür. Kan bileşenlerinin uzun süre stoklanamayan bir tedavi aracı olduğu ve Ülke kan stoklarımızın belirli bir seviyenin üzerinde sürekli olarak tutulabilmesi “Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaçtır” mesajımızı sürekli olarak vurguluyor, ülkemizde kan bağışı farkındalığı ve alışkanlığının oluşması amacıyla her yıl çeşitli kan bağışı kampanyaları ve etkinlikleri düzenliyoruz.
Anahtar Veriler
Kızılay 1957 yılında ilk kan merkezini açtı
2005 yılından bu yana Güvenli Kan Temini Projesi devam ediyor
18 Bölge Kan Merkezi ve 69 Kan Bağış Merkezi ile ülke genelinde hizmet veriyor
Günlük 300 noktada kan bağışı toplama faaliyetlerini yürütüyoruz
Kızılay 2023 yılında toplam 2.674.375 ünite kan bağışı topladı
Ekiplerimiz her gün 1150’den fazla hastaneye kan ve kan bileşeni transferi yapıyor
Hastanelerin kullandığı kan ürünlerinin %87’si Kızılay tarafından karşılıyor
TÜRKÖK kapsamında bugüne kadar 1.075.687 kök hücre bağışçısı kazanıldı.
Ana Mesajlar
§ Kızılay ülkemizde düzenli kan bağışı bilincinin gelişmesi için “Birbirimize Candan Bağlıyız” kampanyasını başlattı. Tüm olumlu gelişime rağmen ülkemizdeki ‘düzenli’ kan bağışı oranı hâlâ dünya ortalamasının altında seyretmekte olup gönüllü kan bağışı mevsim şartlarından da etkilenebiliyor. Kızılay hem düzenli kan bağışçısı oranını artırmak hem de mevsimsel olarak düşen kan bağışlarından dolayı azalan stok seviyesini ihtiyacı karşılayacak rakamlara çıkarmak amacıyla “Birbirimize Candan Bağlıyız” sloganıyla kan bağışı toplama kampanyası başlattı.
Türkiye’de her 4 saniyede, 1 ünite kana ihtiyaç duyuluyor. Yani her gün yaklaşık 9 bin insanın kaderini, kan bağışında bulunan insanlar belirliyor. Yürüttüğü diğer insani yardım çalışmalarının yanı sıra ülkemizin kan ihtiyacını gönüllülerden karşılamak üzere çalışan tek kurum olan Kızılay, her gün hastaların kan ihtiyacını karşılamak için büyük bir özveri ile çalışıyor. Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır. Düzenli kan bağışı hayat kurtarabilir.
Kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır. Bir hasta veya yaralının tedavi gördüğü hastaneye ihtiyacı olan kanın doğru zamanda ve yeterli miktarda ulaştırılma sorumluluğu Kızılay’dadır. Rutinin dışında gelişen doğal afetler, kazalar gibi olağanüstü dönemlerde ihtiyaç duyulan kan bileşeni miktarı artabilmektedir. Kanın raf ömrü sınırlıdır. Tam kan bağışından elde edilen eritrosit süspansiyonu 42 gün saklanabilir, taze donmuş plazmalar daha uzun süre saklanabilir iken trombosit süspansiyonları sadece 5 gün saklanabilirler. Gerekmesi halinde Kızılay ulusal stok yönetimi ile bölgeler arasında transferler gerçekleştirerek olası stok eksikliğini engellemektedir. Bu nedenlerden dolayı, kan bağışının sürekliliği büyük önem arz etmektedir.
Kış aylarında kan bağış hareketliliği düştüğü için kan ihtiyacı artıyor. Kış aylarında olumsuz hava koşulları sebebiyle kan bağışlarında ciddi düşüşler yaşanabilmektedir. Bunun sonucunda kan stokları kritik seviyelere kadar gerileyebiliyor. Bu sebeple ihtiyaç analizlerine dayanarak ivedi şekilde kan stoklarımızı tekrar güçlendirmek amacıyla kan bağış kampanyaları başlatıyor, bağışçılarımızı bağış noktalarımıza davet ediyoruz.
Günlük 300 Noktada Kan Bağışı. 1957 yılında kan bağışı kabul merkezleri kuran Kızılay, bölge kan merkezleri, kan bağış merkezleri ve mobil kan bağış araçları ile her gün ortalama 300 noktada, ortalama 9 bin ünite kan bağışı toplanıyor. Toplanan kan bağışları mevzuat doğrultusunda Kızılay Merkezi Laboratuvarlarında testlerden geçirilip bileşenlerine ayrılarak 1150’den fazla hastaneye 7 gün 24 saat esasına göre ulaştırılıyor.
Kan, laboratuvarlarda üretilemeyen ve kaynağı tamamen insan olan bir tedavi aracıdır. Kızılay, 2005 yılından beri yürüttüğü “Ulusal Güvenli Kan Temini” program kapsamında hali hazırda ülke çapına yayılmış kan hizmetleri ağı ile hastanelerin kan ihtiyacının %87’sini gönüllü, karşılıksız ve düzenli kan bağışçılarından aldığı kan bağışları ile karşılıyor.
Küçük bahaneler büyük iyiliklere engel olmasın. 1 ünite kan 3 kişinin hayatını kurtarabilir. 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. Kan bağışı süreci form doldurma, doktor kontrolü ile kan alım işlemi dahil 30 dakikayı geçmemektedir. Erkekler 3 ayda bir, kadınlar 4 ayda bir kan bağışında bulunabilir.
Kan, kök hücre bağışları hakkında detaylar kanver.org’da. Sorularınız ve bağış randevuları için 168 Kızılay Çağrı Merkezimiz 7 gün 24 saat vatandaşlarımızın hizmetinde.